Svijet

VRATIO SE "ZMAJ" IZ DUBINA! Glava mora hitno da se odsječe ovoj zvjeri, danima može da bude van vode!

Autor Aleksandar Blagić

Severna zmijoglava riba ponovo se pojavila u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: Youtube/ HooksetTv

Vrsta ribe koja je poznata pod nazivom "zmijoglava" ponovo se pojavila u Sjedinjenim Američkim Državama, piše "Jahu". Postoji zabrinutost da bi mogla da se širi. Upecana je 19. maja ove godie u okrugu Vejn u podnožju Ozarksa.

To je prvi put od Misurija 2019. godine da je ova riba viđena. Nacionalni cenar za invazivne vrste navodi da je pojava ove ribe zabrinjavajuća jer lovi i takmiči se sa domaćim vrstama. Savjet je da joj se odmah glava odsječe i izvade iznutrice.

Sjeverna zmijoglava je dobila jer izgleda poput zmije. Ima dugo i cilindrično tijelo sa ljuskama na glavi. Riba je sposobna da diše izvan vode i može se naći na kopnu.

"Ima sposobnost da prelazi kratke udaljenosti po kopnu i njihov organ nalik plućima omogućava im da prežive van vode do četiri dana", kažu iz Centra za invazivne vrste.

Riba je poreklom iz Azije i izazvala je ekološke probleme u Sjedinjenim Američkim Državama. Prvi put je viđena u Merilendu i često se srijeće na sjeveroistoku države, ali je poslednjih godina sve više zabilježnih slučajeva u Arkanzasu. Ova riba može da naraste do 85 centimetara i da teži oko pet kilograma.

Zmijoglava riba u Americi
Izvor: Youtube/HooksetTv