Svijet

"RUSIJA UHVAĆENA U LAŽI!" Hvalili se da su uništili moćnog LEOPARDA u Ukrajini, pa isplivao snimak prave mete

Autor Aleksandar Blagić

Rusija se u ponedeljak bila pohvalila da je uništila osam njemačkih "Leopard" tenkova u Ukrajini, a otkriveno je da su zapravo uništili dva kombajna i traktor.

Izvor: Twitter/JackFought_1

Ruska vojska se bila pohvalila da je u ponedeljak 5. juna uništila osam nemačkih "Leopard" tenkova, ali je kasnije utvrđeno da se radi o dva kombajna i traktoru, piše "Sky News". Snimak, koji je očigledno snimljen korišćenjem sistema ciljanja opremljenog borbenim helikopterima Kamov Ka-52 Aligator, pokazuje ispaljivanje protivtenkovskih vođenih projektila na civilnu poljoprivrednu mehanizaciju.

Iako je rezolucija snimka dosta niska, stručnjaci i posmatrači kažu da je očigledno da je reč o kombajnima i prskalicama. Vozila u drugom delu zapisnika teže je identifikovati. U Pogonu se navodi da se radi o manjim objektima i da se njihovi obrisi ne poklapaju sa obrisima rezervoara.

Kakav je tenk “Leopard I”?

“Leopard I” dizajniran je i proizveden u Zapadnoj Nemačkoj. Prvi put je upotrebljen 1995. godine i to je prvi tenk koji je napravljen u Nemačkoj od kraja Drugog svetskog rata. Ovaj tenk ima teško naoružanje i oklop, kupola mu je napravljena iz jednog dela.

Motor se nalazi pozadi dok je posada napred u prednjem delu tenka. Debljina oklopa iznosi 70mm, dok je oklop najtanji na gornjoj površini trupa gde je debeo oko 10mm. Glavno oružje “Leoparda” je britanski L7 top kalibra 105mm. U sporedno naoružanje spadaju dva mitraljeza 7,62mm, od kojih je jedan koaksijalan sa topom. U kasnijim verzijama tenka, koaksijalan mitraljez je zamenjen optičkim nišanom.

Pogledajte nemački tenk “Leopard I”