Svijet

OVO JE MOGUĆI MOTIV SULUDOG NAPADA NA DJECU U FRANCUSKOJ! "Obijen mu je zahtjev", a onda je krenuo u KRVAVI PIR

Autor Uroš Matejić

Kako prenose pojedini mediji u Francuskoj, Sirijac je podnio zahtjev za status izbjeglice, a njegov zahtjev je odbijen prije samo nekoliko dana.

Izvor: Twitter/screenshot

Francuske vlasti produžile su u petak pritvor Sirijcu koji je u četvrtak u Anensiju nožem povrijedio šest osoba, među kojima četvoro male djece, koja su operisana i nalaze se u stabilnom stanju, saopštile su francuske vlasti, koje ne smatraju da je riječ o terorizmu. Francuski predsednik Emanuel Makron posjetio je u petak sa suprugom žrtve napada u bolnici u Grenoblu, a potom i ljude u Anensiju.

"Napad hladnim oružjem u Anensiju. Osumnjičenom je produžen pritvor", objavila je u petak na Tviteru tužiteljka Anensija Line Bonnet-Mathis. Stanje Abdalmasiha H., sirijskog izbeglice koji je lutao Francuskom pošto je nekoliko godina boravio u Švedskoj, posle psihijatrijskog pregleda ocenjen je kao "kompatibilnim za pritvor", rekao je izvor blizak istrazi. Da je psihijatar procenio da nije zdrav, brigu o njemu u bi preuzeli ljekari.

Napad nožem, koji se dogodio usred dana u dobro posećenom gradskom parku, šokirao je Francusku. Premijerka Elizabet Borne rekla je da je svo četvoro djece operisano, da su pod ljekarskim nadzorom i da je njihovo stanje stabilno. Troje djece se leči u Grenoblu, a četvrto u Ženevi. Među povređenom djecom, uzrasta od 22 do 36 mjeseci, jedno ima britansko, a jedno holandsko državljanstvo.

Napadač nije objasnio zašto je to uradio. Prema navodima tužilaštva, za sada se čini da nije riječ o terorizmu. Tužilac ne može da isključi da je riječ o "bezumnom činu". Bez kaznenog dosijea i prebivališta, 31-godišnjak, koji je deset godina živeo u Švedskoj, napustio je porodicu prije nekoliko mjeseci i došao u Francusku. U Anensiju je bio od jeseni 2022. Kada je izvršio napad, nije bio pod uticajem droge ili alkohola.

On je otac trogodišnjeg djeteta i legalno je bio u Francuskoj. Bivša supruga kaže da ne zna ništa o njemu otkako ih je napustio. U novembru je podnio zahtjev za azil u Francuskoj, izjašnjavajući se kao "hrišćanin iz Sirije", prema izvoru iz policije. U Evropu je došao prije 10 godina. U Švedskoj je dobio status izbjeglice. Tokom napada na djecu u parku, Sirijac je navodno prizivao ime Isusa Hrista. Nakon što je uhapšen, kod njega je pronađen krst.

Francuske vlasti saopštile su juče da motiv napada nije teroristički. Ministar unutrašnjih poslova Francuske Gerald Darmanin objavio je danas značajnu informaciju koja bi mogla biti važna za otkrivanje motiva ovog stravičnog napada. Navodno, Sirijac je podnio zahtjev za status izbjeglice u Francuskoj, a njegov zahtjev je odbijen prije samo nekoliko dana. "Ta koincidencija je zabrinjavajuća. Uradio je ono što je uradio samo nekoliko dana nakon što je njegov zahtjev odbijen", rekao je Darmanin. Mediji prenose da je napadač poslednjih dana viđen u blizini igrališta. Zurio je u obližnje jezero i stalno mrmljao.