Svijet

UKRAJINCI SPAVAJU NA DRVEĆU: Haos kod Hersona nikad veći, potresni prizori obilaze svijet!

Autor Kristina Raičević Izvor Kurir

Ukrajina, koju već godinu dana razara rat, upravo proživljava još jednu katastrofu, koju niko nije mogao ni da nasluti.

Izvor: kurir/twiter/printscreen

Južni dio ove države je totalno poplavljen, a do toga nije došlo usled prirodne katastrofe, već zbog miniranja brane na Dnjepru, za šta okrivljene ruske trupe. Međutim, ova akcija nije nanijela štetu samo Kijevu, već i ruskoj vojsci - jer su bujice potopile čitave pukove.

Naime, prema svedočenju ukrajinskih vojnika, ruske trupe odnijele su poplave vode, i oni koji su imali sreće da prežive, sada bježe sa istočne obale rijeke Dnjepra.

 Takođe, prema njihovim informacijama, mnogi ruski vojnici su poginuli ili povređeni nakon pucanja brane.

Zapravo, bježanija koja je nastala nakon pucanja brane, prema mišljenju mnogih je dokaz da Rusija ne mari mnogo za vojnike na svojim položajima.

Ukoliko su tvrdnje Ukrajine o namjernom miniranju tačne, a njih potvrđuju i američki obaveštajci, ruski vojnici su namerno uništili branu kako bi poplavili ukrajinske položaje, kao i prilaze lijevoj obali rijeke Dnjepar, i naseljima koja se tamo nalaze.

Očigledno, nisu u obzir uzeli to da se će usled nagiba tla oko rijeke voda poplaviti i istočnu obalu na kojoj je stacionirana ruska vojska.

Takođe, nisu u obzir uzeli ni to što je lijeva (istočna) obala niža od desne, zbog čega je sada više poplavljena.

Pored toga, Ukrajinci sada znaju da i Rusi moraju da se evakuišu zbog poplava, a ima malo pravaca u kojima bi mogli da odu. Miniranje je izazvalo opasnost za nuklearku Zaporožje koja je pod njihovom kontrolom, ali i za Krim koji su anektirali 2014.godine.

 Ukrajina sada pokušava da evakuiše građane uzvodno od Hersona i oni bi trebalo da budu odvedeni autobusom do grada, a zatim vozom do Nikolajeva i dalje u druge ukrajinske gradove.

Inače, brana Kahovka bila je smještena na rijeci Dnjepar, glavni plovni put prolazi kroz jugoistočnu Ukrajinu, a nizvodno postoji više gradova, uključujući Herson. Više visokih ukrajinskih zvaničnika i vojnih ličnosti optužilo je Rusiju za sabotiranje brane.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski, koji je sazvao hitan sastanak svojih šefova bezbijednosti, rekao je da uništenje „samo potvrđuje za cio svet“ da ruske snage „moraju biti protjerane iz svakog kutka ukrajinske zemlje“.