Svijet

KAKO MOŽETE DA SUMNJATE, ZNATE ŠTA SE DOGODILO?! Šef kabineta Zelenskog se oglasio: Ovo je oružje za MASOVNO UNIŠTENJE!

Autor Ivana Vlajković

Šef kabineta predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, Andrej Jermak, izjavio je da su Rusi minirali branu Nova Kahovka.

Izvor: Profimedia/AA/ABACA

Brana Nova Kahovka jutros je uništena, a šef kabineta predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog Andrej Jermak izjavio je da ne razumije kako postoje bilo kakve sumnje da su ruske snage raznijele branu. "Jutros u 2:50, ruske trupe su digle u vazduh hidroelektranu Kakovka i njenu branu. Ne razumijem kako može da postoji sumnja u ovo. Obije građevine se nalaze na privremenim teritorijama pod ruskom okupacijom. Ni granatiranje ni bilo koji drugi spoljni uticaj nisu mogli da unište objekte. Eksplozija je došla iznutra. Znamo da su ruske trupe minirale hidroelektranu u ranim danima invazije, tako da je unaprijed smišljena eksplozija jedino moguće objašnjenje. Sve alternativne teorije nisu ništa manje nego lažni ruski propagandni narativi", saopštio je Jermak, prenosi Gardijan.

Daša Zarivna, viši savjetnik u kabinetu predsjednika Ukrajine, koja je rođena i odrasla u Hersonu, rekla je da je bombardovanje brane još jedan rusko ratni zločin protiv Ukrajine bez presjedana koji će imati katastrofalne posljedice kako za njeno stanovništvo, tako i za druge zemlje.

"To uključuje ekološke i ekonomske posljedice, veliki rizik od radijacije i dalje ozbiljno narušavanje bezbjednosti hrane. Prošlog oktobra predjsednik Zelenski je rekao: "Svi svjetski lideri treba da omoguće Rusiji da shvati da će teroristički napad na hidroelektranu u Kakovki biti izjednačen sa upotrebom oružja za masovno uništenje". Sada se to dogodilo. Svetjski lideri moraju da priznaju ekvivalenciju i sada moraju da deluju odlučno. Neophodno je što potpunije izolovati terorističku državu. Bilo kakve ekonomske veze sa Rusijom van humanitarnih aktivnosti treba smatrati saučesništvom u njenim ratnim zločinima", kazala je.