Svijet

HERSON JE VEĆ POD VODOM! Kritična situacija tek slijedi, eksplozija brane ugrožava jug Ukrajine

Autor Aleksandar Blagić

Nivo vode kod Nove Kahovke je već porastao za oko deset metara nakon eksplozije na brani hidroelektrane Kahovka. Društvenim mrežama kruže snimci potopljenih naselja.

Izvor: Twitter/Printscreen/@ZelenskyyUa/@Mylovanov

Nakon eksplozije na brani hidroelektrane Kahovka u Ukrajini, nivo vode je za kratak vremenski period počeo dramatično da raste. Voda je već stigla do nekih naselja, piše ukrajinski portal "Obozrevatel". Nivo vode je već porastao za oko deset metara, prenosi "RIA Novosti".

Ugrožene su obe obale Hersonske oblasti. Na desnoj obali je najavljena evakuacija naselja Nikolaivka, Olhivka, Lavov, Tjaginka, Ponjativka, Ivanivka, Tokarivka, Pridniprovske i Herson. Oko 16.000 ljudi je ugroženo, a "pik" poplava se očekuje oko 11 časova.

Šef ukrajinske regionalne vojne administracije u Hersonu je rekao stanovnicima nizvodno od brane Nova Kahovka da "učine sve što mogu da spasu svoj život". Ruski gradonačelnik Nove Kahovke, Vladimir Leontjev je potvrdio da su napadi na hidroelektranu doveli do uništenja ventila i da je voda nekontrolisano počela da teče nizvodno.

Tagovi