Svijet

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE RAZORENE BRANE KOD HERSONA! Evo zašto je toliko VAŽNA -bujica bi mogla da POPLAVI naselja! (FOTO)

Autor Jana Desovski

Brana kod Hersona je uništena, a evo zašto je to toliko važna?

Izvor: Profimedia/AA/ABACA

Brana Nova Kahovka, koja je jutros uništena, prelazi ogromnu ukrajinsku rijeku Dnjepar, zadržavajući iza sebe veliki rezervoar vode. Sama brana je visoka 30 metara i široka stotine metara. Izgrađena je 1956. godine u sklopu hidroelektrane Nova Kahovka. Veliki rezervoar sadrži sadrži približno istu zapreminu vode kao Veliko slano jezero u Uti. Razorena brana mogla bi da pusti "zid" od vode i da poplavi naselja ispod nje, uključujući Herson, koji su ukrajinske snage oslobodile krajem 2022.

Voda iz rezervoara snabdjeva poluostrvo Krim na jugu – koje je Rusija pripojila 2014. kao i Zaporožsku nuklearnu elektranu najveću u Evropi na sjeveru.

Takođe pomaže u radu hidroelektrane Nova Kahovka. Uništavanje brane bi dodatno pogoršalo trenutne energetske probleme Ukrajine, nakon što je Rusija nedeljama ranije ove godine ciljala na ključnu energetsku infrastrukturu. To bi takođe uništilo sistem kanala koji navodnjava veći dio južne Ukrajine, uključujući Krim.