Svijet

KIM NAPRAVIO HAOS, DIGAO PANIKU U JAPANU I JUŽNOJ KOREJI! Oglasile se sirene za VAZDUŠNU UZBUNU, pao SUMNJIVI objekat!

Autor Uroš Matejić

Sjevernokorejski vojni satelit pao u more nakon neuspjelog lansiranja.

Izvor: YouTube/Screenshot/Hindustan Times

Neuspješno lansiranje sjevernokorejskog vojnog izviđačkog satelita u ranim jutarnjim satima uzrokovalo je paniku u Južnoj Koreji i Japanu gdje su označene vazdušne uzbune, ali vrlo brzo su opozvane kada je sumnjivi objekat pao u more. Sjevernokorejska državna novinarska agencija KCNA objavila je kako se srušio zbog nestabilnosti u motoru i neispravnom napajanju gorivom.

Stanovnici Seula imali su nimalo ugodno buđenje jer su se u 6.32 sati po lokalnom vremenu oglasile sirene za uzbunu uz upozorenje o mogućoj evakuaciji. Ipak, samo 10 minuta kasnije uzbuna je opozvana, a vlasti tvrde kako se oglasila greškom. KCNA takođe dodaje da Pjongjang planira da izvrši drugo lansiranje što je prije moguće.

"Nova raketa-satelit, Čolima-1, srušila se u Zapadno more pošto je izgubila pogon zbog nenormalnog pokretanja motora na 2. stepenu, a nakon što je 1. stepen odvojen tokom normalnog leta", saopštila je KCNA.

U izvještaju se navodi da je "pouzdanost i stabilnost novog sistema motora" bila "niska", a korišćeno gorivo "nestabilno", što je dovelo do neuspjeha misije. Sjevernokorejska Nacionalna agencija za svemirski razvoj saopštila je da će "hitno" istražiti neuspjeh i izvršiti još jedno lansiranje nakon novog testiranja, izvijestila je KCNA.

Južna Koreja je saopštila da su identifikovali objekat za koji se pretpostavlja da je dio onoga što Sjeverna Koreja tvrdi da je njena svemirska raketa u moru oko 200 kilometara zapadno od ostrva Eočeong oko 8:05 ujutro.