Svijet

Njemačke službe došle do NOVIH OTKRIĆA u istrazi eksplozija na Sjevernom toku NAĐENI OSTACI OKTOGENA

Autor Kristina Raičević Izvor Kurir

Za diverziju na Sjevernom toku 1 i 2 prema pisanju njemačkog Špigela korišćena je kristalna supstanca oktogen koji je mnogo lakši od drugih eksploziva.

Powerful blasts caused Nord Stream pipeline leak
Izvor: Smart Life/ @Reuters

Njemački list se poziva na izvore u tužilaštvu i navodi da se iz tog razloga vjeruje da je prilikom podmetanja eksplozije korišćeno manje plovilo, prenose RIA Novosti.

Njemačka savezna kriminalistička policija, kako su ranije objavili Špigel i drugi evropski mediji, utvrdila je da je putnička agencija "Feria Lvova" iz Poljske iznajmila jahtu "Andromeda" za koju se vjeruje da je korišćena u napadu na Sjeverni tok i da su njome osumnjičeni mogli da dođu do mjesta eksplozije, prenio je TASS.

" Na velikoj površini jahte "Andromeda" pronađeni su ostaci eksploziva pogodnog za upotrebu pod vodom koji je široko rasprostranjen i na Zapadu i u zemljama bivšeg Istočnog bloka "navodi Špigel.

Snaga eksplozije uz upotrebu oktogena odgovarala bi snazi od 500 kilograma TNT-a.

" Oktogen je mnogo lakši od TNT-a. Mogao bi da se transportuje na relativno malom čamcu, a na dno Baltičkog mora su mogli da ga isporuče iskusni vojni ronioci " piše Špigel, a prenosi Tanjug.

List je ranije objavio da su istražitelji pronašli podatke o iznajmljivanju jahte "Andromeda" koji vode ka Ukrajini. Matična luka jahte je Brege na ostrvu Rigen.

Špigel je objavio i da su jedrilicu tipa Bavaria kruzer 50, dugu 15 metara, iznajmili nepoznati ljudi preko čarter kompanije na ostrvu Rigen. List je objavio i fotografiju jahte.

Brod je krenuo na put iz luke Rostok-Varnemunde nakon čega je nakratko bio u luci Vik koja se nalazi na sjeveru ostrva.

Njemački list "Zidojče cajtung" je ranije objavio rezultate sopstvene istrage sprovedene zajedno sa drugim njemačkim i evropskim medijima navodeći da su najmanje dvojica Ukrajinaca umiješana u eksplozije Severnog toka.

Prema pisanju medija "Andromedu" je iznajmila varšavska kompanija "Feria Lvova" koja je osnovana 2016. godine i registrovana na dvojicu Ukrajinaca. Iznenada se 2020. godine na računu kompanije našlo 2,8 miliona eura.

Powerful blasts caused Nord Stream pipeline leak
Izvor: Smart Life/ @Reuters

 Prema istrazi evropski medija, čovijek koji se vlasnicima "Andromede" predstavio kao Stefan Markou možda je 26-godišnji Ukrajinac, a njemački organi bezbijednosti znaju za njega. Njegovo pravo ime je navodno poznato novinarskoj ekipi, ali iz bezbijednosnih razloga nije objavljeno.

Porijeklom je iz grada jugoistočno od Kijeva, a na starim fotografijama na društvenim mrežama vidi se u uniformi kako sa svojim drugovima i drži kalašnjikov. Pretpostavlja se da sada služi u redovima Oružanih snaga Ukrajine.

Istovremeno, navodi se da su mediji uspjeli da identifikuju još jednog Ukrajinca koji bi mogao biti umiješan u sabotažu, a dolazi sa periferije Odese i takođe je poznat istrazi. Međutim, prema pisanju medija, nije aktivno učestvovao u sabotaži već je igrao pomoćnu ulogu.

Eksplozije na Sjevernom toku 1 i Sjevernom toku 2 su se dogodile 26. septembra 2022. godine.

Danska i Švedska pored Nemačke nisu isključile ciljanu sabotažu.