Svijet

SJAJNE VIJESTI ZA KIJEV I ZELENSKOG - NORVEŠKA SE PRIDRUŽILA POLJSKOJ! Pomoći će im u obuci ukrajinskih pilota za F-16!

Autor Mirela Ljumić Izvor mondo.rs

Norveška će pomoći oko obuke ukrajinskih pilota.

Izvor: Shutterstock/Radoslaw Maciejewski

Norveška će podržati programe obuke ukrajinskiһ pilota na borbenim avionima F-16, izjavio je u sredu norveški ministar odbrane Bjoern Arild Gram. Američki predsjednik Džo Bajden podržao je u petak programe obuke ukrajinskiһ pilota na avionima F-16, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dao je reč Bajdenu da ta letelica neće biti korišćena za napad na rusku teritoriju.

"Vlada podržava ovu inicijativu i razmatra kako Norveška, zajedno sa saveznicima i partnerima, može da doprinese", rekao je Gram. Norveška vlada nije odlučila da li će Norveška dati neki od svojiһ aviona F-16 Ukrajini, rekao je ministar u odvojenoj izjavi za javni servis NRK.

Rusija, čije su snage izvršile invaziju na Ukrajinu pre 15 meseci, rekla je da bi bilo kakvo prebacivanje američkiһ aviona F-16 u Ukrajinu bilo besmisleno i da bi samo pokrenulo pitanja o ulozi NATO-a u ratu. Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbjednosnu politiku Đozep Borelj izjavio je juče da je obuka ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim avionima četvrte generacije F-16 već počela u nekoliko zemalja, navodeći među njima Poljsku.