Svijet

DODIK SE SASTAO SA PUTINOM: Predsednik RS saopštio da donosi DOBRE VESTI iz Moskve! AMERIČKA AMBASADA ŽESTOKO REAGOVALA

Izvor Kurir

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se danas u Moskvi sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Izvor: Kurir

RTRS navodi da je na početku sastanka u Kremlju Putin rekao Dodiku da je zahvalan Republici Srpskoj na prijateljskom stavu prema Rusiji. Dodik je rekao da Republika Srpska ima potrebu za saradnju sa Rusijom na ekonomskom planu.

"Srpska ostaje uporna u svom stavu da ne prati politike koje idu samo na jednu stranu", naglasio je Dodik.

Američka ambasada u BiH ocenila je da nijedna vlada, na bilo kom nivou, ne bi trebalo da proširuje saradnju sa Rusijom u trenutku dok ta zemlja "vodi svoj agresorski rat" protiv Ukrajine.

Komentarišući Dodikov sastanak s Putinom u Moskvi iz ambasade SAD u BiH su ocenili da je Dodikova odluka da se sastane sa Putinom "kratkovida" i da ne služi interesima građana Republike Srpske.

OSTAJE POVOLJNA CENA GASA

Dodik je za RTRS nakon sastanka rekao da je najznačajnija činjenica to što Putin ima vremena da razgovara sa Republikom Srpskom.

"Značajno je da razgovaramo sa Putinom i da ima vremena da razgovara sa Republikom Srpskom", naveo je Dodik i dodao da i dalje ostaje povoljna cena gasa za Srpsku.

Naveo je da su razmenili mišljenja o stanju u Srpskoj i regionu.

Dodik je rekao i da je Putinu uručio Orden Republike Srpske na ogrlici za naročitu patriotsku brigu i ljubav prema Srpskoj koji mu je dodeljen povodom Dana Republike 9. januara.

Naglasio je da se nastavlja svaki vid saradnje.

"Nastavljamo intenzivnu gradnju rusko-srpskog centra u Banjaluci", izjavio je Dodik.

Lider RS navodi da Putin razume da BiH nije uvela sankcije Rusiji zahvaljujući Srpskoj.

"Odluka predsednika Dodika da se sastane sa Putinom dok se Rusija oglušava o osnovne zakone međunarodnog poretka i njegova odluka da oda počast Putinu ranije ove godine kratkovida je i ne služi interesima građana Republike Srpske", ističe se u saopštenju.

Još se dodaje da put u sigurnu budućnost vodi preko Brisela, a ne Moskve.

"Put u demokratsku, prosperitetnu i sigurnu budućnost, koju žele svi građani Bosne i Hercegovine, uključujući i stanovnike Republike Srpske, vodi preko Brisela, a ne Moskve. Skretanje predsednika Dodika s ovog puta kontraproduktivno je i štetno", naglasili su iz američke ambasade u Sarajevu.