Svijet

"OVO NA BALKANU, NEMA ŠANSE" Vule ušao u market u Nemačkoj, pa se ŠOKIRAO - nema kamera ni ZAPOSLENIH, a uzmeš šta hoćeš

Autor Jana Desovski

U Nemačkoj postoje prodavnice u kojima niko ne radi, a sve možete da uzmete i platite na poštenje.

Izvor: Youtube/ Vuletova Svaštara/Screenshot

Mesta gde se prodaju bundeve postoje već dugo u Nemačkoj gde niko ne radi, nema posluga, jednostavno uzmete i po cenovniku platite. Vule, kako se zove na jutjubu, koji godinama živi u Nemačkoj, je objasnio da to nije čudno u Nemačkoj i da pored mesta gde se prodaju bundeve ili antikviteti, postoje i prodavnice sa namnirnicama u kojima ama baš niko ne radi.

"Mala bundeva košta dva evra, srednja dva i po, veća tri evra. Jednostavno se poslužite i onda dođete ovde na kasu i u otvor ubacite novac. Ispod je nalepljena informacija na kojoj se apeluje na poštenje. Nigde u blizini nema nijedna kamera koja bi mogla da vas snimi jednostavno apel poštenja i to je sve. Ovo je već nešto što sam viđao u zadnjih desetak godina. Takođe postoje mesta gde se antikviteti prodaju ispred neke kuće, kao neki mali buvljak gde na svakom artiklu stoji cena i ako vam se nešto svidi samo uzmete i ubacite pare u određenu kasu. Nigde nikoga nema u blizini, a ovo ostaje napolju i tokom noći. Nitša se ne sklanja, sami se poslužite i platite. A sada je nešto sasvim novo otvoreno na mnogim mestima u Nemačkoj što pokazuje koliko poštenje ovde vlada. Otvorene su prodavnice u kojima niko ne radi", rekao je Vule.

Ovde kupujete, odete na kasu i platite, neverovatno, ali istinito. "Nalazim se ispred takozvanih tante-m prodavnica koje su 80-ih godina postojale na svakom ćošku u Nemačkoj dok nisu došli tržni centri na red i onda su pozatvarali ovo sve i onda im se nije isplatilo jer niko tu više nije ni kupovao. U ovoj prodavnici možete od 5 ujutru do 23.00, sedam dana u nedelji i praznicima, da uđete, uzmete šta treba i platite na kasi."

U prodavnici nema nikoga, ima rafa na kojima je sve neophodno za domaćinstvo. Ima i frižidera sa sladoledima, prodaje se i hleb i slatkiši, postoji i automat za kafu, a ima i mlečnih proizvoda. Postoji u prodavnici jedna jedina kamera, a ona snima kasu. Svuda u prodavnici stoji obaveštenje da se apeluje na poštenje i da se svaka krađa kažnjava po zakonu u koliko nekoga uhvate.

Ovde ako plaćate u gotovini ne može da se vrati kusur, naveo je. Dodao je da ako neko hoće da ukrade da naravno može, i da ta kamera ne može da snimi proizvod ako ste ga stavili u kesu, naročito ako kupujete stvari koje nemaju kod za skeniranje kao što je hleb, ali da to niko ne radi. U ovim prodavnicama imate dva načina plaćanja, gotovinom i karticom.

Prodavnica bez radnika
Izvor: Youtube/Vuletova Svaštara

"Pričao sam sa šefom ove prodavnice, on mi je rekao da do sada nije imao nikakav manjak i niko ništa nije ukrao. Ja mislim da ovo na Balkanu ne bi moglo nikako da prođe, ali ne samo na Balkanu nego i u mnogim evropskim zemljama jer ovo je nešto nezamislivo u Španiji. Tamo vam u centru Barselone usred belog dana istrgnu torbicu iz ruke i pokradu vas, ni Francuska ne bi isto ovako nešto mogla da izvede. Švajcarska i Austrija bi ovako nešto mogla da održi", rekao je Vule.