Svijet

POGLEDAJTE BAHMUT PRE I POSLE RUSA - SLEDIĆETE SE! Grad sravnjen sa zemljom, ovde su se vodile NAJŽEŠĆE bitke! (FOTO)

Autor Jana Desovski

Satelitski snimci pokazuju kako je grad Bahmut izgledao pre godinu dana.

Izvor: Twitter/@bradyafr/Screenshot

Ukrajina je danas saopštila da njene snage i dalje napreduju na bokovima razorenog Bahmuta uprkos smanjenom "intenzitetu" pokreta, dok zapadni analitičari tvrde da je Vagnerova grupa oslabljena u bici za grad na istoku Ukrajine. Rusija je u subotu saopštila da je zauzela Bahmut, ali ukrajinski zvaničnici kažu da ukrajinske snage i dalje kontrolišu mali deo grada, piše Index.

Zamenica ministra odbrane Hana Malijar ponovila je u ponedeljak da Ukrajina ima malo uporište u samom gradu. "Našim bočnim kretanjem – na sever i jug – uspevamo da uništimo neprijatelja", rekla je Malijar televiziji. "Naše oružane snage su svojim bočnim kretanjem i zauzimanjem određenih visova znatno otežale boravak neprijatelja u samom gradu", dodala je ona.

"I dalje napredujemo, ali nešto slabijim intenzitetom. Kada je u pitanju sever, tamo je mnogo manje aktivnog delovanja. Kada je u pitanju jug, napredujemo, a odbrana Bahmuta kao grada ima u potpunosti ispunio svoj vojni cilj", rekla je zamenica ukrajinskog ministra odbrane. Rojters nije mogao nezavisno da proveri situaciju na bojnom polju.

Analitičari: Vagner je oslabljen

Vagnerova plaćenička grupa ruskog biznismena Jevgenija Prigožina oslabljena je u bitkama oko Bahmuta, tvrde zapadni analitičari istovremeno. Plaćenici su sada skoro nesposobni za nove napade van grada zbog teške iscrpljenosti, saopštio je američki Institut za proučavanje rata (ISV) u Vašingtonu. Institut je saopštio da je grupa plaćenika iscrpljena i gotovo nesposobna za dalje napade van grada.

Prigožin je tokom vikenda proglasio potpuno zauzimanje Bahmuta i najavio da će se borci povući iz grada i predati ga zvaničnim ruskim snagama 25. maja. Ali ukrajinska vojska tvrdi da povlačenje boraca Vagnerove grupe neće biti lako, jer bi ukrajinske snage oko Bahmuta mogle da ih opkole. Krvave borbe u Bahmutu traju od kraja leta. Taj grad je nekada imao 70.000 stanovnika.

Prema analitičarima ISV-a, ruskim snagama će možda biti potrebna dodatna pojačanja da zadrže razoreni grad. To bi sprečilo Ruse da napreduju – na zapadu ka Kostantinovki, a na severu ka Soledaru. Grad je sada u ruševinama. Pogledajte kako je to izgledalo pre godinu dana, a kako izgleda danas.

Tagovi