Svijet

AKO PUTIN OSJETI MALO KRVI, ON ĆE PRITISKATI, PRITISKATI I PRITISKATI: Riječi Zelenskog zbog kojih Ukrajinci strepe!

Izvor Kurir

Ko ima punu ili djelimičnu kontrolu nad ukrajinskim gradom Bahmutom, koji se nalazi u Donjeckoj oblasti, potpuno je nemoguće utvrditi. Šef ruske plaćeničke Vagner grupe Jevgenij Prigožin ponosno je saopštio da Vagner kontroliše grad.

Izvor: Youtube/The Telegraph/screenshot/sputnikportal.rs/screenshot

Upravo se u nedavnim riječima Zelenskog može shvatiti značaj Bahmuta - kog očajnički žele i Rusi i Ukrajinci.

Saga oko pada Bahmuta

Tvrdnje Prigožina nisu nezavisno potvrđene, ali ukrajinsko vođstvo navodi da Oružane snage Ukrajine i dalje kontrolišu obode grada, koji mogu predstavljati odstupnicu za dalje napade.

„U podne 20. maja, Artemovsk (Bahmut) je potpuno zauzet, poslednji dio takozvane višespratnice Avion“, napisao je Prigožin na svom Telegram kanalu.

Čovek poznat pod nadimkom „Putinov kuvar“ samo dan ranije rekao je da Bahmut vjerovatno neće biti osvojen u narednim danima, jer su Ukrajinci učvrstili položaje u improvizovanoj „tvrđavi“.

Najduža bitka u ratu u Ukrajini bitna je i Rusiji i Ukrajini, iz različitih razloga, ali je predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski objasnio zašto će se njegova zemlja do kraja boriti za Bahmut.

Zelenski je prije samo nekoliko nedelja rekao da bi gubitak Bahmuta učinio da se „ukrajinsko društvo osjeti umorno“, dok bi Rusiji omogućio da „proda ovu pobedu Zapadu, svom društvu, Kini, Iranu. Ako oseti malo krvi – nanjuši da smo slabi – Putin će pritiskati, pritiskati i pritiskati“, rekao je Zelenski.

Kako je istakao, onda bi uslijedila situacija koju Ukrajina nikako ne može da dozvoli sebi.

„Naše društvo će se osjećati umorno. Naše društvo će me natjerati da napravim kompromis s njim i to će biti njegova (Putinova) pobjeda“, rekao je Zelenski.

Iz ovih riječi, jasno se može zaključiti zašto je Ukrajini Bahmut važan, dok bi za Rusiju upravo ovaj grad predstavljao najveću pobjedu u dosadašnjem toku rata.