Svijet

PRVI VOJNI ŠPIJUNSKI SATELIT SJEVERNE KOREJE VIDIO SVJETLOST DANA! Kim Džong izvršio inspekciju, dao "zeleno svjetlo"

Autor Sara Gajić

Sjevernokorejski lider Kim Džong-un je odobrio nastavak rada na prvom vojnom špijunskom satelitu.

Izvor: Profimedia

Sjevernokorejski lider Kim Džong-un je izvršio inspekciju prvog vojnog špijunskog satelita Sjeverne Koreje i dao zeleno svjetlo za njegov "budući akcioni plan", izvijestili su državni mediji u Pjongjangu.

Lider je tokom posjete vazduhoplovnoj agenciji Severne Koreje, istakao da je izviđanje iz svemira ključno za suprotstavljanje SAD i Južnoj Koreji, prenose svjetske agencije. Kim je tokom posjete u utorak odobrio neodređeni "budući akcioni plan" u pripremama za lansiranje satelita, saopštila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Pogledajte kako je izgledalo testiranje:

Pjongjang nije prenio  datum lansiranja, za koji neki analitičari navode da bi mogao biti u narednih nekoliko nedelja. Fotografije koje su u utorak objavile novine Rodong Sinmun prikazuju Kima i njegovu ćerku, obučene u bijele laboratorijske mantile, kako razgovaraju sa naučnicima u blizini objekta koji izgleda kao glavna komponenta satelita.

Posjeta je bila Kimovo prvo javno pojavljivanje u poslednjih mjesec dana, nakon prethodne posjete vazduhoplovnom centru 18. aprila, kada su državni mediji objavili da je satelit izgrađena.