Svijet

RUSI TVRDE: Pokušali su dronovima da ubiju Putina, ZELENSKI: Mi nismo napali ruskog predsjednika

Autori Uroš Matejić Jana Desovski

Kako tvrdi Kremlj, Ukrajina je pokušala atentat na Vladimira Putina.

Izvor: Profimedia

Rusija je optužila Ukrajinu da je tokom noći dronovima pokušala da ubije Vladimira Putina. Na društvenim mrežama se pojavio video snimak na kome se vidi kako se rano jutros iznad Kremlja izdiže manji oblak dima. 

Kremlj je saopštio da se radi o "planiranom terorističkom aktu", javila je ruska državna novinska agencija RIA, a prenio Gardijan. On je naveo da su u napadu korišćena dva drona, ali ih je ruska odbrana onesposobila. "Putin nije povrijeđen, a na zgradama Kremlja nije bilo materijalne štete", saopštio je Kremlj.

"U srijedu uveče, režim u Kijevu je pokušao da napadne rezidenciju ruskog predsjednika Vladimira Putina u Kremlju koristeći bespilotnu letjelicu", navodi se u saopštenju. "Dva drona su usmjerena ka Kremlju. Kao rezultat blagovremenih dejstava vojske i specijalnih službi uz korišćenje radarskih sistema za ratovanje, bespilotne letjelice su onesposobljene", dodaje Kremlj.

RIA je izvijestila da je Putin u to vreme bio u Novo-Ogarjevu, izvan Moskve. "Ruska strana zadržava pravo da preduzme mjere odmazde gdje i kada smatra odgovarajućim", dodaju na kraju. Oglasio se Zelenski i rekao: "Mi nismo napali Putina, neka to riješe službe koje su zadužene za takve situacije".