Svijet

ITALIJANSKA POLICIJA RUTINSKOM KONTROLOM OTKRILA SKORO DVIJE TONE DROGE: Kokain plutao u moru kod Sicilije

Autor Mirela Ljumić

Ogromna pošiljka kokaina pronađena je kako pluta kraj istočne obale ostrva Sicilije, saopštila je italijanska policija.

Izvor: Profimedia

Prema saopštenju italijanske finansijske policije, Guardia di Finanza, vlasti su tokom rutinskog leta za nadzor zaplijenile skoro 2 tone droge, primijećene kako pluta u Sredozemnom moru.

Droga je pažljivo zapečaćena u 70 vodootpornih plutajućih paketa, koji su bili povezani i uključivali signalno svjetlosni uređaj, saopštila je policija. Kako je procijenjeno, ulična vrijednost ove količine droge je skoro 440 miliona dolara.

„Identifikacija i naknadna zaplijena ove količine droge, jedne od najvećih ikada sprovedenih na nacionalnoj teritoriji, vjerovatno je spriječila da se droga povrati od strane kriminalaca radi naknadne ilegalne prodaje na nacionalnoj teritoriji, što bi donijelo veoma visoku zaradu, ", navodi se u saopštenju.

Guardia di Finanza vjeruje da je plutajuće pakete ostavio teretni brod u prolazu da bi ih trgovci ljudima izvukli i iznijeli na obalu.

Finansijska policija je poslala čamce iz sicilijanske opštine Katanija i obezbijedila vazdušno pokrivanje iz više jedinica kako bi se osigurala bezbijednost policajaca uključenih u operaciju. Oni nastavljaju da pretražuju područje.

U februaru su vlasti na Novom Zelandu zaplijenile više od 3 tone kokaina koji je plutao okeanom, u jednoj od najvećih zaplijena droge u toj zemlji.

(EURACTIV.rs)