Svijet

OTKRIVENO KADA RUSI PREMJEŠTAJU NUKLEARNO ORUŽJE! Biće tik uz NATO granicu, "Sve u inat Evropi i Americi"

Autor Sara Gajić

Ruski zvaničnici su potvrdili da će doći do pomjeranja divizije podmornica specijalne namjene sa nuklearnim bojevim glavama.

Izvor: Telegram/screenshot/РИА Новости

Do kraja 2024. ili prve polovine 2025. Rusija planira da u okviru svoje Pacifičke flote formira diviziju podmornica specijalne namene koje će nositi super torpeda Posejdon sa nuklearnim bojevim glavama, javila je u ponedeljak ruska novinska agencija TASS. Rusija je u januaru saopštila da je proizvela prvi set super torpeda Posejdon, četiri godine nakon što je predsjednik Vladimir Putin najavio potpuno novu vrstu strateškog nuklearnog oružja, potvrdivši da će imati sopstveni izvor nuklearne energije.

Krajem marta, Rusija je saopštila da će obalska infrastruktura za podmornice koje nose torpeda Posejdon biti završena na poluostrvu Kamčatka, gdje se nalazi podmornička baza ruske Pacifičke flote za balističke rakete. "Odluka o formiranju divizije nuklearnih podmornica specijalne namjene na Kamčatki je doneta“, prenosi TASS pozivajući se na neimenovani izvor. "Govorimo o decembru 2024. ili prvoj polovini 2025. godine". Nekoliko potvrđenih detalja o Posejdonu je javno dostupno, ali vojni analitičari kažu da je to u suštini ukrštanje između torpeda i drona koji se može lansirati iz nuklearne podmornice.

Rusija premješta nuklearno oružje blizu granice Belorusije sa NATO

Rusija će pomjeriti svoje taktičko nuklearno oružje blizu zapadnih granica Bjelorusije, rekao je ruski izaslanik u Minsku u nedelju, tačno na pragu NATO-a, u potezu koji će vjerovatno dodatno eskalirati sukob Moskve sa Zapadom. U jednom od najproglašenijih nuklearnih signala iz Rusije od početka invazije na Ukrajinu prije 13 mjeseci, predsjednik Vladimir Putin je 26. marta rekao da će Rusija postaviti taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji.

Dvije susjedne zemlje su formalno dio "zajedničke države“ i godinama su u pregovorima o daljoj integraciji, procesu koji se ubrzao prošle godine nakon što je Minsk dozvolio Moskvi da koristi bjelorusku teritoriju za slanje trupa u Ukrajinu. Oružje će "biti premješteno na zapadnu granicu naše savezne države i povećaće mogućnosti za obezbjeđenje bezbjednosti“, rekao je za bjelorusku državnu televiziju ruski ambasador u Bjelorusiji Boris Grizlov. "Ovo će biti urađeno uprkos galami iz Evrope i Sjedinjenih Država".

Grizlov nije precizirao gdje će biti stacionirano oružje, ali je potvrdio da će skladište biti završeno, prema Putinovom naređenju, do 1. jula i potom preseljeno u zapadnu Bjelorusiju. Belorusija se na sjeveru graniči sa Litvanijom i Letonijom, a na zapadu sa Poljskom, koje su dio istočnog krila NATO-a, nakon ruske invazije na Ukrajinu pojačane dodatnim trupama i vojnom opremom.

SAD i drugi saveznici Kijeva izrazili su zabrinutost zbog mogućnosti da Rusija pošalje taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiju, a američki predsjednik Džo Bajden je to nazvao "zabrinjavajućim“.

Beloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je u petak da će njegova zemlja takođe dozvoliti Rusiji da tamo rasporedi interkontinentalne nuklearne rakete ako bude potrebno. Zelenski: Situacija je „posebno vruća“ u Bahmutu
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u nedelju uveče da je vojna situacija „posebno vruća“ oko Bahmuta, jer se nastavljaju višemjesečni napori Rusije da zauzme grad, što je najduža bitka od početka ruske invazije.

Osnivač ruskih plaćeničkih snaga Vagner Jevgenij Prigožin rekao je da su njegovi vojnici podigli rusku zastavu na upravnoj zgradi u gradu. Međutim, ukrajinski zvaničnici nisu nagovestili da je Bahmut pao u ruske ruke. Prigožin je ranije iznosio tvrdnje koje su bile preuranjene.

"Hvala našim vojnicima koji se bore u Avdijevki, Marjinki i Bahmutu. Posebno u Bahmutu“, rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju. "Tamo je posebno vruće. Ruske snage mesecima pokušavaju da opkole i zauzmu Bahmut, grad koji je imao 70.000 stanovnika prije ruske invazije prije više od godinu dana. U audio poruci objavljenoj na Telegram nalogu njegove pres službe, Prigožin je rekao: "Sa pravne tačke gledišta, Bahmut je okupiran. Neprijatelj je koncentrisan u zapadnim djelovima“.

Tagovi