Svijet

UKRAJINAC OTKRIO VAŽAN PLAN ZA KRIM! Napravićemo ovih 12 KORAKA kada ga oslobodimo, pominje se i Putin!

Autor Ljumić Mirela Izvor mondo.rs

Ukrajinski zvaničnik je rekao da će preduzeti ovih 12 koraka kada oslobode Krim.

Izvor: Profimedia

Oleksij Danilov, sekretar Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu, objavio je na Fejsbuku plan za potpunu deokupaciju Krima, poluostrva koje je pod ruskom kontrolom od 2014. godine. Njegov plan sadrži 12 konkretnih koraka koje treba preduzeti nakon što ukrajinske snage vojno oslobode Krim, prenosi Odessa Journal.

"Izručenje svih lica osumnjičenih za izdaju i zločine"

1. Pored krivičnog gonjenja za kolaboracionizam i veleizdaju, razvija se i lustracijski mehanizam lične procjene, koji posebno utvrđuje nivo odgovornosti i stepen uključenosti konkretnih lica, državljana Ukrajine i stanovnika Krima, u potpori ruskim okupatorima. Ovo posebno uključuje ograničenja prava učešća na izborima. 

2. U odnosu na državne službenike, sudije, tužioce, službenike za sprovođenje zakona i druge kategorije ljudi koji su od 2014. godine bili zaposleni u ukrajinskim vlastima, posebno u Ministarstvu unutrašnjih poslova i Službi bezbjednosti Ukrajine, a nakon februara 2014. u ruskim okupacionim strukturama ukrajinski sudovi će utvrditi da li podležu krivičnoj odgovornosti. Ukoliko ne ispune uslove, biće im oduzete državne penzije i zabranjeno im je dalje zapošljavanje u državnim organima i organima lokalne samouprave u Ukrajini.

3. Rusija ili druga formacija koja će zahtevati pravnu sukcesiju obezbeđuje bezuslovnu i potpunu ekstradiciju svih lica osumnjičenih za izdaju i druga krivična djela, državljana Ukrajine i državljana Rusije, koji su umiješani u ratne zločine (međunarodni zločini koji nemaju zastarelost – genocid, vojni i protiv čovečnosti), počinjena na teritoriji naše zemlje uopšte, a posebno na Krimu.

"Okupatori vraćaju imovinu vlasnicima"

4. Propagandisti – novinari, medijski radnici i razni stručnjaci koji su doprineli okupaciji, militarizaciji obrazovanja djece i podsticanju neprijateljstva prema Ukrajini od strane Ukrajinaca, krimskih Tatara i drugih nacionalnosti – su grupa od posebne pažnje, čije zločine će istraživati ukrajinske i, ako je potrebno, međunarodne strukture za sprovođenje zakona. Sudskom presudom biće im oduzeta sloboda, titule, penzije, imovina, čast i poštovanje.

5. Državljani Ruske Federacije, koji su ilegalno došli da žive na poluostrvu Krim poslije februara 2014. godine, moraju odmah da napuste teritoriju Ukrajine u roku koji će biti određen zakonom.

6. Djela koja nisu počinjena u skladu sa ukrajinskim zakonodavstvom posle februara 2014. postaju ništavna. Vlasništvo nad imovinom ostaje građanima Ukrajine. Ako se prisvoji ili nacionalizuje, okupatori vraćaju imovinu vlasnicima.

7. Transportni prelaz u gradu Kerču se demontira kako bi se obezbijedila puna sloboda plovidbe u okviru programa kompenzacije.

"Pristup informacijama o Putinovim zločinima"

8. Realizuje se složen program "Detoksikacije" – neutralizacija dugoročnih efekata ruske propagande na javnu svijest djela stanovništva poluostrva. Konkretno, koristeći iskustvo primjene efikasnih metoda denacifikacije Nemačke 40-ih, uključujući učešće identifikovanih grupa koje aktivno podržavaju rusku okupaciju u javnim radovima na obnovi uništenih ukrajinskih gradova kroz procese ekshumacije i ponovnog sahranjivanja žrtava Rusije (za osobe koje je sud proglasio krivim za takve zločine). Omogućiti najširi mogući pristup informacijama o zločinima Putinovog režima.

9. Stvaranje dokumentarne baze činjenica o ruskim zločinima nad građanima Ukrajine koji su se odupirali okupaciji. Vraćanje prava ukrajinskim i krimskotatarskim aktivistima.

Promjena imena Sevastopolja

10. Hitno oslobađanje svih državljana Ukrajine, krimskih Tatara i Ukrajinaca koje Ruska Federacija progoni na politički motivisanim osnovama od 2014. godine uz nadoknadu štete.

11. Danilov predlaže preimenovanje Sevastopolja u "Objekat br. 6". O novom imenu grada kasnije će odlučiti Vrhovna rada Ukrajine. Možda će se zvati Ahtiar.

12. Pitanje projekta i lokacije spomenika "Ruski ratni brod..." na Krimu biće stavljeno na javnu raspravu. U cilju uštede državnih sredstava može se koristiti postolje spomenika potopljenim brodovima u Sevastopolju.

Tagovi