Svijet

RUSI HOĆE SVE DA IM UNIŠTE, A ONDA SU STIGLI UKRAJINSKI HELIKOPTERI! "Gađamo ih gde su najtanji", RAKETE samo izleću

Autor Uroš Matejić

Ukrajinske helikopterske brigade su i dalje aktivne uprkos svim nedaćama.

Izvor: Twitter/screenshot/weukrainetv

Komandant Kopnenih snaga Ukrajine general Oleksandar Sirski objavio je na Telegramu snimak ukrajinskih vazdušnih jedinica u borbenim akcijama na istoku zemlje. Na snimku se vidi kako helikopterske snage Kijeva deluju na neprijateljske položaje u niskim letovima iznad zemlje, prenosi Slobodna Dalmacija.

"U prvim danima invazije neprijatelj je očekivao da će potpuno uništiti naše ratno vazduhoplovstvo. Međutim, i godinu dana kasnije ukrajinski helikopteri nastavljaju da efikasno napadaju okupatore gde god je potrebno. Udari sa neba pružaju značajnu vatrenu i moralnu podršku jedinicama koji herojski drže liniju fronta", objavio je general-pukovnik Sirski, objašnjavajući da se na snimku vide udarne letačke grupe 16. i 18. brigade ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva na istočnom frontu.

O sve intenzivnijim aktivnostima ukrajinskih borbenih helikoptera pisao je nedavno i Njujork Tajms. Ukrajinske helikopterske brigade su i dalje aktivne uprkos svim nedaćama, javili su američki reporteri, a njihove posade lete svakog dana u nedelji i nekoliko puta dnevno, lansirajući svoje rakete na ruske položaje. Ponekad ukrajinski helikopteri prevoze i specijalne snage na tajne misije na okupiranom području.

Novinari njujorškog lista proveli su dva dana sa pilotima i posadama 18. brigade Sikorski, nazvane po čuvenom ukrajinsko-američkom inženjeru avijacije koji ima velike zasluge u istorijskom razvoju helikoptera. Brigada Sikorskog je jedna od četiri avijacione jedinice u Ukrajini koje su još uvek sposobne za borbena dejstva, a njihove flote uglavnom čine stari sovjetski transportni helikopteri Mi-8 i jurišni helikopteri Mi-24.

Prema "FlightGlobala", ukrajinske kopnene snage su na početku rata imale oko 56 helikoptera Mi-8 i 33 jurišna helikoptera Mi-24, ali su mnogi od tada oštećeni i oboreni. Helikopteri su bili veoma ranjiva meta na ukrajinskom ratištu jer su mnogo sporiji od mlaznih aviona. Oni su prinuđeni da lete na znatno manjim visinama da bi bili borbeno efikasni, zbog čega su bili česta meta ručnih protivvazdušnih sistema. Bez obzira na rizike, ukrajinski piloti helikoptera su u proteklom periodu izveli nezamislive i sumanuto hrabre borbene podvige, uključujući vazdušni most sa opkoljenim Marijupoljom i višemesečno snabdevanje i medicinsku pomoć odbrambenim jedinicama u Azovstalju.

U međuvremenu, ukrajinske helikopterske brigade se očigledno obnavljaju, o čemu svedoči snimak generala Sirskog. Stare sovjetske helikoptere Kijevu su poslali mnogi: od SAD, preko Češke i Slovačke do Hrvatske. Ukrajinci su svoju borbenu taktiku prilagodili ratnoj situaciji, a helikopterske baze učinili mobilnima kako bi ih sakrili od ruskih krstarećih raketa i drugog naoružanja dugog dometa, prenosi Slobodna Dalmacija.

Tagovi