Svijet

DŽIGLJAJU RUSKI ŠPIJUNI U OVOJ MALOJ EVROPSKOJ ZEMLJI! ŠIRE SVOJU MREŽU: Proterali 21 službenika, oglasili se zvaničnici

Autor Sara Gajić

Veliki broj ruskih obaveštajaca se nalazi u Talinu u Estoniji.

Izvor: YouTube/screenshot/Around The World 4K

Linija fronta u obaveštajnom ratu između Evrope i Rusije trenutno se proteže uspavanom ulicom Pik u srednjovekovnom srcu glavnog grada Estonije Talina. Iza prozora tihe ruske ambasade na broju 19, nalazi se niz praznih stolova — uključujući i stolove samog ambasadora svedoče o nedavnoj strogoj odluci Estonije.

Estonija skreće pažnju na neprijateljske obaveštajne operacije i kampanje uticaja ruskih agenata, koje su se rasplamsale nakon ruske invazije na Ukrajinu. Prošlog meseca, Estonija je proterala 21 službenika ruske ambasade, rekavši da će ugostiti samo osam diplomatskih zvaničnika na svoju teritoriju — što odgovara veličini tima Talina u Moskvi.

Kremlj je odgovorio izbacivanjem estonskog ambasadora Margusa Laidrea iz Rusije — što je prvo ambasadorsko proterivanje iz zemlje u godini otkako je Rusija započela svoju invaziju na Ukrajinu. Talin je tada okončao mandat ruskog ambasadora Vladimira Lipajeva u ulici Pikk. Estonija je 24. marta proterala ruskog diplomatu identifikovanog kao savetnika Aleksandra Savinova, koga je optužila za širenje propagande koja opravdava vojnu akciju Rusije i "izazivanje podela u estonskom društvu“.

"Ograničavajući domet Rusije da deluje i preduzima bilo kakve akcije, mislim da to služi našim nacionalnim interesima. Namera Estonije bila je da zamrzne odnose na različite načine", rekao je estonski ministar spoljnih poslova Urmas Reinsalu u intervjuu za Politiko.