Svijet

ISPLIVALI DETALJI OKO EKSPLOZIJE SJEVERNOG TOKA! Sada sve ima smisla - Ove zemlje su izvodile sumnjive manevre?!

Autor Sara Gajić

Četiri dana prije eksplozije Sjevernog toka dešavale su se čudne stvari.

Izvor: Danish armed forces

Danski brod, švedski avion i još jedan švedski izviđački brod izvodili su sumnjive manevre u blizini gasovoda "Sjeverni tok“ i "Sjeverni tok 2“ četiri dana prije eksplozije, piše list "Tajms“ pozivajući se na podatke istrage.

U istrazi se navodi da je danski brod P524 „Nimfen“, koji je bio zadužen za praćenje kretanja ruskih brodova, krajem septembra skrenuo sa svog standardnog kursa i prvi put za nekoliko godina obišao ostrvo Bornholm i uputio se ka sjeveroistoku gdje se na pola sata zaustavio i isključio transpondere i samim tim nestao sa svih sistema za praćenje kretanja brodova. Samo nekoliko minuta kasnije je u blizini tog mjesta počeo da kruži izviđački avion švedske avijacije, a potom je bio primjećen i švedski patrolni brod.

Istovremeno, list "Tajms“ ističe da u tom trenutku nije bilo primijećeno neobično kretanje ruskih brodova. Podsjetimo, u septembru prošle godine tri eksplozije odjeknule su na gasovodima „Sjeverni tok“ koji su izgrađeni radi prenosa ruskog gasa ka Njemačkoj. Eksplozije su se dogodile u ekskluzivnim ekonomskim zonama Švedske i Danske. Obije zemlje su saopštile da su eksplozije namjerno izazvane, ali još nisu utvrdile ko je odgovoran.