Svijet

"JUGOSLOVENSKI SCENARIO"! Britanci planiraju da isporuče OTROVNO oružje Ukrajini, Zaharova reagovala: "To izaziva rak"

Autor Aleksandar Blagić

Velika Britanija planira da isporuči Ukrajini municiju sa osiromašenim uranijumom.

Izvor: YouTube/screenshot/Public Defense

Velika Britanija planira u narednom periodu da isporuči Ukrajini municiju sa osiromašenom uranijumom, prenosi ruski "Sputnjik". Ovo je potvrdila zamjenica ministra odbrane Velike Britanije Anabel Goldi.

"Uporedo sa isporukom eskadrile... borbenih tenkova 'Čelendžer 2' Ukrajini, isporučićemo municiju, uključujući oklopne granate koje sadrže osiromašeni uranijum", navodi se u saopštenju britanskog ministarstva odbrane koje je objavljeno na sajtu britanskog parlamenta.

Osiromašeni uranijum koristi se za protivoklopne granate zbog svoje velike čvrstine i velike razarajuće snage. Prvi put je korišćen u tenkovskim granatama u nacističkoj Njemačkoj. Slične granate su korišćene tokom invazije na Irak i bombardovanja Jugoslavije.

Odmah se tim povodom oglasila i Marija Zaharova, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova. Ona se oglasila na svom "Telegram" kanalu.

"Jugoslovenski scenario. Ove granate ne samo da ubijaju, već zagađuju okolinu i izazivaju rak kod ljudi koji žive u tim područjima. Kada će da se probude u Ukrajini? Ne govorim o zavisnicima u Bankovoj ulici, već o onima koji još mogu da misle. Njihovi dobrotvori ih truju", napisala je Zaharova.