Svijet

AKO UKRAJINA NE ZAUSTAVI RUSIJU, VI STE SLEDEĆI! Dramatično upozorenje bivšeg predsjednika Ukrajine

Autor Mirela Ljumić Izvor mondo.rs

Viktor Juščenko upozorio da će Rusija nastaviti da napada druge zemlje, poput Bosne i Hercegovine.

Izvor: Profimedia

Bivši ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko upozorio je da Rusija neće zaustaviti svoju ekspanzionističku politiku i nastaviće da napada druge zemlje, poput Bosne i Hercegovine, ne zaustavi li se sada ruska agresija na Ukrajinu.

"Ako Ukrajina ne zaustavi Rusiju, sad ste vi (BiH) sledeći", kazao je Juščenko u intervjuu koji je danas objavila bosanskohercegovačka agencija Fena. Juščenko je bio predsjednik Ukrajine od 2005. do 2010. godine nakon što je predvodio "narandžastu revoluciju" koja je dovela do svrgavanja režima bliskog Moskvi.

Otrovan je dioksinom, a istraga koja je sprovedena potvrdila je indicije o umiješanosti Rusije u pokušaj ubistva ovog političara koji je otvoreno zagovarao prozapadnu političku orijentaciju i bio zagovornik približavanja Ukrajine članstvu u NATO-u.

Juščenko kaže kako su tvrdnje ruskog predsjednika Vladimira Putina o razlozima napada na Ukrajinu zbog navodne prijetnje bezbjednosti granica Rusije potpune besmislice te ističe kako je Ukrajina kroz cijelu istoriju kad god je željela da bude nezavisna država postajala meta ruskih agresivnih namjera, prenosi Index.hr.