Svijet

MISTERIJA BAHMUTSKOG TROUGLA! TU NESTAJU RUSKI AVIONI GODINU DANA: Ukrajinci im se smiju, 352 letjelice izgubljene

Autor Sara Gajić

Od početka rata u Ukrajini, na nebu iznad Bahmuta redovno nestaju ruski avioni.

Ilustracija
Izvor: Mondo/ Petar Stojanović

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane ismijevalo je ruske snage preko Tvitera u srijedu nakon izvještaja da je bombarder iz sovjetskog doba oboren s neba u blizini Bahmuta. Irina Ribakova, službenica za štampu ukrajinske 93. odvojene mehanizovane brigade, rekla je ukrajinskoj televiziji Hromadske da su kijevske snage oborile ruski supersonični bombarder Su-24 u blizini Bahmuta.

Na video snimku incidenta koji je na Telegramu podijelio Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, prikazan je ruski bombaš zahvaćen plamenom i dimom. Jermakov video takođe pokazuje ono što se čini da je pilot aviona izbačen iz olupine. Na Tviteru je Ministarstvo odbrane Ukrajine objavilo svoj video snimak incidenta, na kojem je zabilježen trenutak kada je ruski avion nestao iz kontrola vazdušnog saobraćaja u blizini jugoistočni ugao Bahmuta.

"Najmisterioznije mjesto u Ukrajini je Bahmutski trougao, gdje ruski avioni nestaju već godinu dana...", napisalo je ministarstvo. Prema sajtu za praćenje naoružanja Oriks, Rusija je od početka izgubila ukupno 352 aviona njene invazije na Ukrajinu, što uključuje sve avione, helikoptere ili bespilotne letelice koje su uništene, oštećene ili zarobljene u ratu.

Izvještaji o oborenom Su-24 u sredu nisu nezavisno verifikovani. Bahmut se suočio sa nekim od najkrvavijih bitaka u rusko-ukrajinskom ratu. Industrijski grad u istočnom ukrajinskom regionu Donjecka već mjesecima je na radaru ruskog predsjednika Vladimira Putina, a moskovski zvaničnici tvrde da bi im zauzimanje Bahmuta omogućilo direktan put u druge velike gradove.

Obije strane su pretrpele velike gubitke u bici, uključujući i kada su ukrajinski zvaničnici u ponedeljak izjavili da su njene trupe ubile 710 ruskog vojnog osoblja u prethodna 24 sata. Rusija je u nedelju saopštila da je 220 ukrajinskih vojnika ubijeno u jednom danu u borbama u regionu Donjecka.