Svijet

NEPROMIŠLJENO I NEBEZBJEDNO! BORBA LETJELICA IZNAD CRNOG MORA: Ruski avion oborio američki dron - Ovako je izvedeno

Autor Ivana Vlajković

Ruski borbeni avion srušio je američki dron iznad Crnog mora.

Izvor: Youtube/Military Update

Ruski borbeni avion srušio je dron američkog vazduhoplovstva iznad Crnog mora, saopštio je američki zvaničnik upoznat sa incidentom.

Kako je izjavio zvaničnik, dron i dva aviona nalazili su se iznad međunarodnih voda iznad Crnog mora kada je jedan od ruskih aviona namerno poletio ispred i bacio gorivo ispred bespilotne letjelice. Jedan od mlaznjaka je potom oštetio propeler koji je postavljen na zadnjem dijelu drona, rekao je zvaničnik. Oštećenje propelera primoralo je SAD da obore dron u međunarodnim vodama u Crnom moru.

Američko vazduhoplovstvo objavilo je saopštenje u kojem optužuje Rusiju da se ponaša na "nepromišljen, ekološki neispravan i neprofesionalan način“.

"Jedan od ruskih aviona Su-27 udario je u propeler MK-9, zbog čega su američke snage morale da obore MK-9 u međunarodnim vodama. Nekoliko puta prije sudara, Su-27 su bacali gorivo i letjeli ispred MK-9 na nepromišljen, ekološki neispravan i neprofesionalan način. Ovaj incident pokazuje nedostatak kompetentnosti pored toga što je nebezbjedan i neprofesionalan“, rekao je u saopštenju general američkih vazduhoplovnih snaga Džejms B. Heker, komandant vazduhoplovnih snaga SAD u Evropi i Africi.

Ruski i američki avioni su tokom rata operisali iznad Crnog mora, ali ovo je prva poznata takva interakcija, potencijalno opasna eskalacija u kritičnom trenutku borbi. Sjedinjene Američke Države upravljaju dronovima iznad Crnog mora od prije početka rata, koristeći špijunske dronove za nadgledanje područja. Bespilotne letjelice mogu da lete i do 50.000 stopa, prema vazduhoplovnim snagama, i imaju senzore i mogućnosti da prikupljaju obavještajne podatke i vrše izviđanje tokom dužeg vremenskog perioda, što ih čini idealnom platformom za praćenje kretanja na bojnom polju i u Crnom moru, piše CNN.