Svijet

U UKRAJINI KIŠA TERMITA TOPI MESO DO KOSTI I PROŽDIRE METAL! Rusi smislili brutalnu taktiku, koriste najokrutnije oružje

Autor Sara Gajić

Rusi su u subotu koristili naokrutnije oružje u ratu u Ukrajini - termit.

Izvor: Tweet/Thomas van Linge

Zastrašujući snimak "kiše termita" kako topi meso i proždire metal i beton dolazi iz Ukrajine. Prema brojnim video snimcima na Tviteru, Rusija nastavlja da koristi brutalnu taktiku, iako je jučerašnji dan označen kao najsmrtonosniji dan rata. Ukrajinci tvrde da je juče ubijeno čak 1.090 Putinovih vojnika, 60 više od prethodnog rekorda postavljenog 7. februara. Putin je takođe izgubio osam tenkova, sedam oklopnih vozila, četiri artiljerijska oruđa i četiri sistema protivvazdušne odbrane.

Trenutno se rat zahuktava u istočnoj Ukrajini, pri čemu je najveći dio borbi usredsređen oko devetomjesečne bitke koja bijesni u Bahmutu. Kijev čvrsto drži odbrambenu liniju jer se plaše da će, ako posrnu, baš na tom mjestu otvoriti put Rusima ka ostatku Ukrajine, piše San.

Inače, Rusija je ranije u ratu u nekoliko navrata koristila pomenuto oružje za topljenje mesa, a sada je odlučila da se vrati na staru staru taktiku da prodre dalje, dublje u Ukrajinu. Termit, mješavina metalnog praha i metalnog oksida, koristi se za pravljenje zapaljivih bombi. Gori na temperaturama većim od 2400 °C, a ako dođe u kontakt sa ljudskim mesom, može ga istopiti do kosti. Human Rights Vatch opisao je oružje kao jedno od "najokrutnijih“ u ruskom arsenalu, rekavši da izaziva "neposrednu i doživotnu ljudsku patnju“.

Oleksandr Sirski, komandant ukrajinskih kopnenih snaga, obećao je da će nastaviti da drži odbrambenu liniju. "Pravi heroji su sada branioci koji na svojim plećima drže istočni front i nanose najveće moguće gubitke, ne štedeći ni sebe ni neprijatelja", izjavio je on.

Satelitski snimci objavljeni juče pokazuju devastirani Bakhmut, grad u kojem je nekada živjelo 70.000 ljudi. Neboderi i kuće u kojima su nekada živjele ukrajinske porodice sada su devastirani i oštećeni do neprepoznatljivosti. Putevi su pocijepani, drveće čupano, zgrade su ostavljene u plamenu, a životi desetina hiljada ljudi su uništeni.

Tagovi