Svijet

KO JE KIMOVA NASLJEDNICA KOJA ĆE DA ZAVLADA SJEVERNOM KOREJOM? Ne ide u školu, kupa se u LUKSUZU, a ovo najviše voli!

Autor Jana Desovski

Kimova ćerka se obrazuje kod kuće, a hobiji su joj skijanje, plivanje i jahanje, u čemu je posebno vješta.

Izvor: Profimedia/AFP PHOTO/KCNA

Ćerka Kim Džong-una, Ju-ae, školuje se kod kuće i provodi sve svoje slobodno vrijeme tako što jaše konje, skija, pliva i, po svemu sudeći, uživa u luksuznom životu čak i dok se njena zemlja suočava sa sve većom prehrambenom krizom, piše the Telegraph.

Nove informacije koje je ove nedelje objavila južnokorejska obavještajna služba nude uvid u život djevojčice za koju neki stručnjaci za Sjevernu Koreju kažu da je njen otac Kim sprema da jednog dana preuzme zemlju kao njegova nasljednica. Vlasti Južne Koreje ne vjeruju da je Ju-ae zvanično proglašena nasljednicom, ali njen iznenadni ulazak u javni život u novembru i sve češća pojavljivanja na čitavom nizu zvaničnih događaja deo su propagande koja ima za cilj da pokaže da će dinastija Kim vladati i u sledećoj generaciji.

Iako je državni mediji često fotografišu, o Kimovoj ćerki se zapravo vrlo malo zna. Pretpostavlja se da ima oko 10 godina, a ovu informaciju otkrio je bivši košarkaš Denis Rodman, koji ju je upoznao dok je još bila beba. Južnokorejska Nacionalna obaveštajna agencija (NIS) kaže da djevojčica ima starijeg brata koji ima 13 godina i još jednog mlađeg brata i sestru.

Oni vjeruju da je Kim još uvijek dovoljno mlad i zdrav da bi trebalo da imenuje nasljednika, kaže Ju Sang-bum, jedan od političara koji je prisustvovao poverljivom sastanku ove nedelje. NIS je takođe otkrio da Kim Ju-ae nikada nije pohađala obrazovnu ustanovu, već se školuje kod kuće u Pjongjangu, rekao je Ju. On je citirao izvještaj NIS-a i rekao da su joj hobiji jahanje, skijanje i plivanje. Posebno je dobra u jahanju, kaže, na šta je njen otac Kim Džong Un veoma ponosan.

Njen bijeli konj predstavljen je u ceremonijalnoj konjičkoj jedinici tokom velike vojne parade prošlog mjeseca, gdje je Ju-ae zauzela centralno mjesto sa svojim ocem i majkom Ri Sol-ju, mašući sa VIP balkona. Simbolika bijelog konja odavno je ukorenjena u mitologiji vladajuće dinastije Kim. Kim Džong-un je često sniman kako jaše konja da bi pokazao svoju ličnu snagu i herojstvo kao 'vrhovnog vođe'.

Kim se takođe školovao u ranoj mladosti u jednoj od raskošnih domova svoje porodice prije nego što je poslat u elitnu školu u Švajcarskoj, gdje školarina iznosi 20.000 dolara godišnje. Tamo je koristio pseudonim Pak-un, a njegove bivše kolege su ga zapamtile po tome što je radio gluposti na košarkaškom terenu. 

Sve ove informacije dolaze kada stručnjaci kažu da je situacija sa hranom u Sjevernoj Koreji gora nego bilo kada tokom Kimove 11-godišnje vladavine, kao rezultat pandemije Covid-19 i poljoprivredne politike. Međutim, nema znakova neposredne gladi ili masovne smrti. NIS je zaključio da je teško procijeniti tačan broj ljudi u Sjevernoj Koreji koji su nedavno umrli zbog sve veće nestašice hrane, ali je dodao da smrtni slučajevi od gladi ne izgledaju dovoljno ozbiljni da bi ugrozili Kimov ostanak na vlasti.