Svijet

OTVORENA PORUKA KINE AMERICI: Ovo je CRVENA LINIJA koja ne smije da se pređe - Sigurno će doći do sukoba

Autor Ivana Vlajković

Pitanje Tajvana je crvena linija koju SAD ne smiju da pređu, izjavio je kineski ministar spoljnih poslova.

Izvor: MONDO, Mario Milojević (ilustracija)

Kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang na konferenciji za novinare na marginama prvog zasedanja 14. nacionalnog narodnog kongresa u Pekingu kazao je da je pitanje Tajvana crvena linija koju SAD ne smiju da pređu.

Ministar je takođe izjavio da SAD smatraju Kinu svojim primarnim rivalom i najvećim geopolitičkim izazovom. Napomenuo je da su američka percepcija i njihovi stavovi prema Kini ozbiljno iskrivljeni. Ćin je rekao da je politika SAD prema prema Kini u potpunosti odstupila od racionalnog i zdravog puta.

"Tajvan predstavlja kinesku teritoriju i naš glavni zadatak je da ga vratimo u sastav zemlje matice. Kao braća i sestre, trudićemo se mirnom ujedinjenju. Glavno pitanje glasi, zašto Amerika prodaje oružje Tajvanu i na taj način pruza podršku u stvaranju konflikta? Sjedinjene Američke Države dramatizovale su veliki broj situacija i stvorile krizu koja je mogla da bude izbjegnuta. Brojni događaji otkrivaju da je američka percepcija o Kini iskrivljena. Ako SAD ne stisne kočnicu, sigurno će doći do konflikta", izjavio je Gang.

Ministar spoljnih poslova zatražio je i hitne mirovne pregovore zbog rata u Ukrajini optužujući "nevidljivu ruku" za produžetak sukoba. Prema njegovim riječima, rat u Ukrajini je "erupcija problema izrađenih bezbjednosnom vladavinom Evrope", javlja DPA.

"Kriza u Ukrajini je na kritičnoj prekretnici. Ili će neprijateljstva prestati, uz uspostavljanje mira i proces političkog rješenja, ili će se sukob rasplamsati, uz širenje krize, van kontrole", rekao je Ćin. Izjavio da Kina ne snabdijeva Rusiju oružjem, uz ocjenu da veze Pekinga i Moskve predstavljaju "model novih međunarodnih odnosa".