Svijet

ŠOK SNIMAK: Desetine abramsa, bredlija, hamvija, kamiona se vraća u Teksas!

Autor Anđela Pešić Izvor Kurir

Treća oklopna brigada -borbeni tim, 1. konjičke divizije Armije Sjedinjenih država varaća se iz Evrope na teritoriju SAD posle završetka vojne vježbe "Atlantic Resolve" koja se održavala u Evropi od početka decebra prošle godine kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu

Izvor: Twitter/balt_security

Na društvenoj mreži Tviter osvanuo je snimak načinjen iz drona koji pripada 3. oklopnoj brigadi- borbeni tim, a koja je opremljena tenkovima M1A2 SEP Abrams skoro 100 komada, borbenim vozilima pješadije tipa Bredli MA3 i M3A3 60 komada, zatim oklopnim transporterima M-113 u medicinskoj verziji, zatim lakim terenskim voziima Hamvi M1114 i Oškoš, Ro-RO verzijama kamiona iste kompanije, kao i stotinama logističkih vozila, inženjerijske opreme.

Pomenuti snimak načinjen je u luci Gdnjia u Poljskoj odakle se ta tehnika sprema da krene kući put SAD odnosno u Fort Hud u Teksasu koji je matična baza ove čuvene borbene jednice.

Od 2014. godine, američke oružane snage su prisutne u baltičkim državama na principu rotacije kao dio operacije Atlantic Resolve.

 Ovaj snimak je simpatizere Ukrajine zaprepastio, pa su mnogi ostali u šoku sa pitanjem zašto ova borbena tehnika nije predata ukrajinskoj vojsci, nego se transportuje nazad u SAD. Bilo je i onih koji su postavljali pitanje zašto ovi tenkovi i borbena vozila pješadije napuštaju Evropu, kada treba neko da je brani.

Borbeni tim 3. brigade, 1. konjička divizija je kombinovana oklopna brigada 1. konjičke divizije sa sjedištem u Fort Hudu u Teksasu. NjeNA glavna oprema uključuje tenkove M1A2SEP, borbena vozila pješadije M2A3 i M3A3 Bredli, haubice M109A6 Paladin i laka oklopna vozila Hamvee M1114.

Ovu jednicu čine: 7. konjički puk, 8. konjički puk, 9. konjički puk, 12. konjički puk, 82. poljski artiljerijski puk. 3. brigada je potčinjena komponenta 1. konjičke divizije i nosi iste oznake na ramenu.

Tagovi