Svijet

NAĐEN DRAGULJ OD 27 MILONA EURA!? Pink Panteri iz Srbije ukrali ga uz pomoć macole, ŽUTI DRAGULJ JEDINI JE NA SVIJETU

Autor Mirela Ljumić Izvor Kurir

Holandski istražitelji nakon osam mjeseci uspjeli su da pronađu jedan od dragulja koji su u junu na sajmu umjetnosti i ankviteta TEFAF u Holandiji, navodno ukrali Pink Panteri iz Srbije.

Kako navodi holandski portal De Telegraaf, za sada nije poznato da li je pronađen dijamant koji je vrijedan 27 miliona eura ili je u pitanju neki drugi nakit. Podsjetimo, pljačka na poznatom sajmu dogodila se 28. juna prošle godine, a petorka je tokom spektakularne pljačke bila maskirana, tako da su izgledali kao likovi iz popularne britanske kriminalističke serije "Birmingemska banda".

- Više od 20 holandskih inspekotora već osam mjeseci traga za počiniocima koji su odneli nakit. Tokom svih mjeseci sarađuju sa Interpolom, Evropolom i drugim zemljama svijeta, kao i sa balkanskim zemljama - piše holandski portal i dodaju:

- Za sada nije objavljeno da li je policija pronašla žuti dijamant koji je vrijedan 27 miliona eura, ili je u pitanju neki drugi komad nakita koji su ukrali tom prilikom. Inspekotori su za petama počiniocima krivičnog djela od prošle godine, ali za sada nisu objavili nikakve detalje.

Pljačkaši uredno kupili kartu i maskirani ušli na sajam, ubrzo macolom razbili izlog i ukrali vrijedan nakit.

Istražitelji nisu otkrili gdje je nađen nakit, koji, kao i kako su to na tragu poznatoj grupi kradljivaca.

- Utvrđeno je da osumnjičeni pripadaju bandi Pink Pantera, koja je odgovorna za brojne velike pljačke u Evropi poslednjih decenija - navode holandski mediji.

- Istraga se fokusira na analizu dostupnih snimaka, izjava svjedoka, forenzičkih tragova, puteva za bjekstvo, mjesta stanovanja i vozila za bjekstvo.

Opsadno stanje nakon pljačke na sajmu TEFAF u junu prošle godine u Holandiji.

Izvor: Profimedia

Kako su naveli holandski mediji, ova pljačka skupocenog dijamanta je i dalje u fokusu medija, ali najviše ljudi umjetničkog svijeta, koji uskoro imaju novi sajam nakita i antikviteta TEFAF u Holandiji.

- Sajam će se održati ovog mjeseca i umjetnici su zabrinuti, jer je pljačka izvedena i pored velikog sigurnosnog i bezbjedonosnog sistema - pišu mediji, koji dodaju da je vođa tima za pronalazak kradljivaca izjavio "da čine sve što je u njihovoj moći da rasvijetle i uhapse pljačkaše."

Žuti dijamant

Jedini na svijetu

Žuti dijamant koji je ukraden prošle godine na sajmu, jedini je na svijetu i tada je bio izložen na sajmu umjetnosti TEFAF u Holandiji, prenio je nakon krađe portal Ad.nl. Skupoceni dijamant nalazi se na ogrlici, a pripada Džoelu Arturu Rozentalu (80) jednom od najvećih i najcenjenijih dizajnera nakita na svijetu.

- Ukradena ogrlica je sa žutim dijamantom kanarinca. Ovo je najveći i najvredniji kamen sajma. Međutim, sajam umjetnosti i antikviteta nije htio ni da potvrdi, ni da demantuje ovaj izvještaj - prenio je ranije ovaj holandski portal.

Izvor: Kurir/Polite.l/Printscreen

Istoričar nakita Martijn Akerman za Ad.nl rekao je da je Džoelov nakit ima jedinstven stil i prodaje se širom svijeta za više miliona eura.

- Ogrlica je stara nekoliko godina. Ovo je druga, retka ogrlica od bisera sa smaragdima, između kojih visi žuti dijamant u obliku jastuka. Ovaj izuzetno redak komad napravljen je u potpunosti u indijskom stilu i izgleda da je prvobitno namijenjen arapskim prinčevima - rekao je tada istoričar nakita.

On je naveo i da je plen vrijedan vrtoglavih 27 miliona eura.

- Rozentalova ogrlica, koja se naziva i "Faberge našeg vremena" imala bi ukupnu vrijednost od 27 miliona eura. Ovo je dijamant apsolutno vrhunskog kvaliteta - naveo je nakon pljačke Akerman. Istoričar nakita, tada je dodao i da pljačkaši ne mogu da prodaju plijen u originalnom izdanju, već da će morati da ga "isjeckaju".