Svijet

RUSI LANSIRALI MOĆNU RAKETU SA PODMORNICE! Crveno dugme pritisnuto - Vatreni Kalibr pogodio položaj NEPRIJATELJA (VIDEO)

Autor Mirela Ljumić Izvor mondo.rs

Rusi su istakli da je raketa ispaljena na obalni cilj simulirajući vatreni položaj lažnog neprijatelja.

Izvor: Ministarstvo odbrane Rusije

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je snimak lansiranja rakete Kalibr sa podmornice Petropavlovsk-Kamčatski u Japanskom moru.

"Posada podmornice Petropavlovsk-Kamčatski Pacifičke flote u Japanskom moru, u okviru plana borbene obuke, lansirala je krstareću raketu Kalibr sa potopljenog položaja. Raketa je ispaljena na obalni cilj simulirajući vatreni položaj lažnog neprijatelja. Pre porinuća, podmornica je tajno zauzela područje predviđeno za gađanje", saopštila je pres služba Pacifičke flote.

Dodaju da je "u procijenjenom vremenu raketa Kalibr uspješno pogodila naznačeni cilj na taktičkom polju Surkum u Habarovskoj oblasti, a domet gađanja je premašio hiljadu kilometara".

Raketa "Kalibr"

Krstareće rakete 3M-14 ili SS-N-30A, koje se obično nazivaju projektilima Kalibr, mogu biti ispaljene sa brodova ili podmornica prema kopnenim ciljevima. Mogu da pređu maksimalni domet od skoro 2.500 kilometara, prema tvrdnjama pojedinih vojnih stručnjaka.

Rakete, dizajnirane da probiju vazdušnu odbranu stacionarnih ciljeva na zemlji, lete autonomno i uglavnom horizontalno na maloj visini, duž unapred programiranih tačaka puta. Njihova ruta se može ažurirati putem satelitske komunikacije. Krstareće rakete mogu biti veoma precizne u poređenju sa balističkim projektilima.

Standardni projektil 3M14T navodno sadrži eksplozivnu bojevu glavu od oko 450 kilograma. Često se koristi za napade na skladišta, komandna mjesta, morske luke i aerodrome. Rusija je ranije ovog mjeseca napala kasarne u južnom lučkom gradu Nikolajevu sa projektilom Kalibr, izvijestio je Njujork tajms, i tom prilikom, navodno, ubila najmanje osam ukrajinskih vojnika koji su tamo spavali.