Svijet

"RUSIJA KRADE UKRAJINSKU DJECU"! MINISTAR O NAJSTRAŠNIJEM ZLOČINU: Najveća prisilna deportacija u modernoj istoriji

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Dmitro Kuleba izjavio je da je nasilno premještanje hiljada djece iz Ukrajine u Rusiju vjerovatno najveća prisilna deportacija.

Izvor: Profimedia

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je danas na sjednici Savjeta za ljudska prava u Ženevi da je nasilno premještanje hiljada djece iz Ukrajine u Rusiju vjerovatno najveća prisilna deportacija u modernoj istoriji. 

"Najstrašniji zločin je to što Rusija krade ukrajinsku djecu. To je genocidni zločin“, rekao je Kuleba u video poruci emitovanoj u prepunoj sali prvog dana sjednice savjeta u Ženevi na kojoj se raspravljalo o navodnim ruskim ratnim zločinima u Ukrajini.

Nedavni izvještaj stručnjaka sa Univerziteta Jejl kaže da Rusija drži najmanje 6.000 ukrajinske djece, a vjerovatno i mnogo više, na lokacijama na Krimu koji kontroliše Rusija i u Rusiji za primarnu svrhu "političkog prevaspitavanja“. U izvještaju se navodi da su najmanje 43 kampa i druge vrste objekata u kojima se drže ukrajinska djeca identifikovana kao dio "sistemske mreže velikih razmjera“ kojom upravlja Moskva od kad je počela ruska invazija na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Među njima su djeca sa roditeljima ili pod jasnim starateljstvom, djeca koja Rusija smatra siročadima, djeca koja su bila pod nadzorom ukrajinskih državnih institucija prije invazije i ona čije je starateljstvo nejasno ili neizvjesno zbog rata, navodi se u saopštenju. Neka djeca su stavljena u sistem i usvojena od strane ruskih porodica ili su preseljena u hraniteljstvo u Rusiji, navodi se u izvještaju, prenose agencije.