Svijet

NEMOJTE DA DOLIVATE ULJE NA VATRU! Sukob u Ukrajini izmiče kontroli, Zelenski umiješao i Kineze - ONI POBIJESNILI!

Autor Mirela Ljumić Izvor mondo.rs

Kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang prokomentarisao je situaciju Rusije i Ukrajine.

Izvor: Profimedia

Kina je veoma zabrinuta zbog sukoba u Ukrajini koji eskalira i čak izmiče kontroli, rekao je kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang tokom sastanka na konferenciji u Pekingu. "Kao i uvijek, Kina će nastaviti da promoviše mirovni dijalog i radi sa međunarodnom zajednicom na rješavanju problema kroz dijalog. Nas zanima samo zajednička bezbjednost“, rekao je Ćin Gang.

"Određene zemlje dolivaju ulje na vatru“

Kina je još jednom odbacila tvrdnje da pomaže Rusiji naoružavanjem. Američki šef diplomatije Entoni Blinken upozorio je dan ranije da bi posledice bile ogromne ukoliko bi kineska vojna pomoć Rusiji bila potvrđena, a o tome su istog dana govorili i pojedini evropski lideri. "Pozivamo određene zemlje da ovakvim izjavama odmah prestanu da dolivaju ulje na vatru sukoba u Ukrajini“, rekao je Ćin Gang, očigledno prije svega misleći na Sjedinjene Američke Države.

"Čvrsto stojimo protiv svakog oblika hegemonije i protiv bilo kakvog stranog miješanja u kineska pitanja. Vrijeme je da prestanemo da krivimo Kinu", zaključio je Ćin Gang.

Volodimir Zelenski je juče rekao da bi treći svjetski rat mogao da izbije ako Kina aktivno podrži Rusiju u njenoj jednogodišnjoj borbi za pokoravanje Ukrajine. "Za nas je važno da Kina ne podržava Rusku Federaciju u ovom ratu. U stvari, volio bih da Kina bude na našoj strani. U ovom trenutku, međutim, mislim da to nije moguće", rekao je ukrajinski predsjednik za Di Velt, prenosi Njujork post. Zelenski je dodao da vidi šansu da će Kina da napravi "pragmatičnu procjenu onoga što se dešava".