Svijet

BAJDEN ZAGRMIO U KIJEVU: "PUTINOV OSVAJAČKI RAT PROPADA!" Grdno se prevario - Ukrajina nije slaba, NATO je ujedinjen!

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Nakon iznenađujuće posete Džozefa Bajdena, on se obratio javnosti.

Izvor: Profimedia/ABACA

Američki predsjednik Džo Bajden izjavio je u ponedeljak iz Kijeva da godinu dana nakon invazije na Ukrajinu Putinov osvajački rat propada. "Putin je mislio da je Ukrajina slaba i da je Zapad podijeljen. Mislio je da može da nas nadživi. Mislim da on to trenutno ne razmišlja. On je jednostavno pogriješio. Godinu dana kasnije, dokazi su upravo ovdje u ovoj prostoriji. Stojimo ovdje zajedno“, rekao je Bajden o Putinu.

Bajdenova posjeta Ukrajini, njegova prva od invazije, bila je veoma simboličan trenutak koji je trebalo da pokaže trajnu američku podršku zemlji i njenom narodu. Podsjetio se na početak rata, kada je svijet sa žebnjom posmatrao gomilanje ruskih trupa duž ukrajinske granice.

Izvor: Profimedia/ABACA

U svom govoru, Bajden se prisjetio kako su on i Zelenski razgovarali telefonom dok su "ruski avioni bili u vazduhu, a tenkovi išli preko vaše granice. Rekli ste mi da možete da čujete eksplozije u pozadini. Nikada to neću zaboraviti“, rekao je Bajden.

"Svet je bio na pragu velike promjene“, rekao je on, podsjećajući šta ga je Zelenski zamolio da uradi u tom telefonskom razgovoru: "Okupite svjetske lidere. Zamolite ih da podrže Ukrajinu. Rekli ste da ne znate kada ćemo ponovo moći da razgovaramo. Te mračne noći prije godinu dana, svet se bukvalno u to vrijeme pripremao za pad Kijeva“, rekao je Bajden.

"Možda čak i kraj Ukrajine. Godinu dana kasnije, Kijev stoji. A Ukrajina stoji. Demokratija stoji. Amerikanci stoje uz vas i svijet stoji uz vas. Kijev je osvojio moje srce", rekao je on.

Izvor: Profimedia/ABACA