Svijet

PORTUGAL UKIDA "ZLATNE VIZE" ZA INVESTITORE VAN EU: Premijer potvrdio da se program obustavlja nakon deset godina

Autori Anđela Pešić Euractiv.rs

Portugal ukida "zlatne vize" za investitore u nekretnine, potvrdio je premijer Antonio Kosta.

Izvor: EPA/OLIVIER HOSLET

Portugal će okončati program "zlatnih viza", koji je u prethodnim godinama omogućavao investitorima izvan EU da dobiju dokumentaciju te zemlje, saopštio je premijer Antonio Kosta.

Program "zlatnih viza" omogućavao je brže dobijanje boravišnih dozvola za lica koja su iz zemalja koje nisu članice EU, ali investiraiju veliku količinu novca u nekretnine u Portugalu. Program je kreiran 2012. godine i otada je donio skoro sedam milijardi eura investicija.

"Obustavljamo odobravanje novih 'zlatnih viza', a što se tiče onih koje su već odobrene, biće obnavljane samo ukoliko se odnose na mesto u kojem vlasnik ili direktni potomci žive, ili ukoliko se nekretnina stavi na dugoročno tržište izdavanja", rekao je Kosta novinarima nakon sastanka vezanog za cijene nekretnina u Portugalu.

Visina kirije za nove ugovore izdavanja biće ograničena u skladu sa kriterijumima koji će limitirati rast cijene, dodao je Kosta.

"Za nove ugovore, nova kirija mora da bude zbir poslednje naplaćene, uz ažuriranja u skladu sa izmjenama tokom perioda prethodnog ugovora", rekao je on.

Izmjene vezane za "zlatne vize" i cijene rentiranja dio su mjera socijalističke vlade koju je kabinet premijera odobrio u četvrtak, a čiji je cilj borba protiv špekulacija cijenama nekretnina za izdavanje.