Svijet

OFANZIVA JE VEĆ POČELA! Zelenski otkrio taktiku napada, uključena još jedna zemlja u akciju - Pregovori sa Putinom? Ne!

Autor Mirela Ljumić Izvor mondo.rs

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski otkrio je dvije važne stvari koje se tiču pregovora sa Rusijom i novom ofanzivom Rusije koja se najavljuje.

Izvor: Profimedia/AFP PHOTO / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski otkrio je stav Ukrajine po pitanju pregovora sa Rusijom kao i planove najavljene nove ruske ofanzive. Zelenski je dao kratak intervju za britanski "BBC".

Ukrajinski predsjednik je naveo da se neće odreći nijedne ukrajinske teritorije u potencijalnim budućim pregovorima sa Rusijom. Prema njegovim riječima, takav stav će "navesti Rusiju da nastavi da napadima".

"Bilo kakav teritorijalni kompromis bi nam oslabio državu. Ne radi se o pukom kompromisu. Zašto bismo se toga plašili? Postoji milion kompromisa u životu. Pitanje je samo sa kim se sklapa taj kompromis? Kompromis sa Putinom? Ne. Zato što tu nema povjerenja", rekao je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Zelenski se takođe osvrnuo na najavljenu prolećnu ofanzivu. Kijev je već apelovao da je ta ofanziva "već počela". Komentarisao je i izjavu predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka koji je izjavio da vojska Belorusije neće ući u rat osim ako njegova zemlja ne bude napadnuta.

"Ruski napadi se već dešavaju iz različitih pravaca. Što se tiče Bjelorusije, nadam se da se neće pridružiti ratu. Ako se to bude desilo, borićemo se i preživjećemo. Za Rusiju bi bila velika greška da koristi Belorusiju kao lokaciju odakle će pokrenuti novi napad", dodao je ukrajinski predsjednik.