Svijet

RUSI KORISTE ZABRANJENU BOMBU, POJAVIO SE DOKAZ! Usisava sav vazduh, vojnici padaju ko pokošeni, tijela pretvara u paru?

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Pojavio se dokaz da ruska vojska koristi zabranjeno oružje po Ženevskoj konvenciji.

Izvor: youtube/screenshot/CNN

Iako su Rusi ranije koristili ovo oružje, sada se pojavio dokaz da ga i dalje koriste. Kako piše CNN, radi se o oružju koje je zbog svoje posebne brutalnosti zabranjeno Ženevskom konvencijom. Ovo oružje ima sposobnost da uvuče sav vazduh u prilično velikom radijusu. Ljudima koji su u blizini bukvalno je isisan vazduh iz pluća. To je oružje koje ima za cilj i sposobnost da ubije što više ljudi na malom prostoru.

Rusi koriste vakum bombu
Izvor: youtube/CNN

Ovo oružje funkcioniše tako što detonira prvo punjenje da otvori rezervoar za gorivo i rasprši gorivo kao oblak koji može prodrijeti u bilo koju zgradu, bunker ili tunel koji nije hermetički zatvoren. Drugo punjenje ga zatim detonira i proizvodi ogromnu vatrenu loptu. Detonacija usisava kiseonik iz okolnog vazduha da bi proizvela eksploziju ekstremno visoke temperature, koja onda obično proizvodi talas eksplozije znatno dužeg trajanja od detonacije konvencionalnih bombi. Eksplozija vakuum bombe može zahvaćena tijela žrtava da pretvori u paru, piše Rojters. Ovo oružje može jednim udarcem da uništi nekoliko gradskih četvrti, pisali su tada.

Ukrajinci su optuživali Rusiju da koristi termobarično oružje

Rusi su ovu vrstu oružja već koristili u Čečeniji, a svojevremeno se pisalo da bi mogli da ga upotrijebe i u Siriji. Nekoliko dana nakon početka ruske invazije, Ukrajina je optužila Rusiju da koristi zabranjenu termobaričnu bombu. "Danas su koristili vakuum bombu, što je zapravo zabranjeno Ženevskom konvencijom“, rekla je tada Oksana Markarova, ukrajinska ambasadorka u SAD. Britanci su u martu tvrdili da su Rusi priznali da su koristili raketne sisteme TOS-1.