Svijet

TIM HAKERA KOJI SU UTICALI NA IZBORE U VIŠE OD 30 DRŽAVA SU RAZOTKRIVENI POMOĆU TAJNIH SNIMAKA I DOKUMENATA

Autor Mirela Ljumić Izvor Kurir

Tim izraelskih hakera koji je u poslednjih 20 godina uticao na rezultate više od 30 izbora širom sveta, i to koristeći se hakovanjem, sabotažama, i automatizovanim dezinformacijama na društvenim mrežama, razotkriven je nakon temeljnih istraga, piše londonski "Gardijan".

Izvor: SMARTLife / Unsplash/ Clint Patterson

Kako list navodi, timom je rukovodio bivši operativac izraelskih specijalnih snaga Tal Hanan koji je radio pod kodnim imenom 'Horhe'. On i njegov tim, koji je koristio kodni naziv 'Tim Horhe', otkriveni su preko tajnih snimaka i dokumenata u koja je "Gardijan" imao uvid.

Novinarima, koji su se predstavili kao konsultanti u službi biznismena koji želi da odloži izbore u jednoj afričkoj zemlji, Hanan je rekao da su njegove usluge bile dostupne obaveštajnim agencijama, političkim kampanjama i privatnim kompanijama koje su želele da tajno manipulišu javnim mnjenjem.

On je naveo da su usluge njegovog tima, koje drugi opisuju kao "crne operacije", korišćene širom Afrike, Južne i Centralne Amerike, SAD i Evrope.

Konzorcijum novinara koji je istraživao slučaj "Tima Horhe" uključuje novinare iz 30 medija, među kojima su francuski "Mond", nemački "Špigel" i španski "Pais".

Tokom tajno snimljenih sastanaka, koji su se odvijali u periodu od šest meseci, Hanan i njegov tim govorili su o tome kako mogu da prikupe obaveštajne podatke o političkim rivalima, uključujući korišćenje tehnika hakovanja za pristup Gmail i Telegram nalozima.

Na tim sastancima bila su tri novinara - Gur Megido (TheMarker), Frederik Metezo (Radio Frans) i Omer Benjakob (Haarec).