Svijet

ZEMLJOTRES PODIJELIO SELO U TURSKOJ NA 2 DIJELA! SNIMAK OD KOGA HVATA JEZA - PUKOTINA DUGA 16 KILOMETARA!

Autor Miloš Miranović Izvor mondo.rs

Dramatični snimci iz Turske šire se mrežama i devet dana nakon zemljotresa.

Izvor: Twitter/@BeyazGazete/Screenshot

Turski predsjednik Tajip Erdogan obećao je da će nastaviti napore za spasavanje i brzu obnovu uništenih zgrada, više od nedelju dana nakon što je razorni zemljotres pogodio njegovu zemlju i susednu Siriju. Broj poginulih u dvije zemlje premašio je 41.000, a preživjeli koji su ostali bez domova nose sa zimskim temperaturama.

"Nastavićemo da radimo dok ne pronađemo poslednjeg građanina koji je ostao ispod srušenih zgrada", rekao je Erdogan kasno u utorak, posle sjednice vlade održane u sjedištu Agencije za katastrofe i vanredne situacije (AFAD).

Tamo nema kuće koja se nije srušila, a turski mediji javljaju da je zemljotres u okrugu Doganšehir napravio pukotine u zemlji duge 16 kilometara i podijelilo selo na dva dijela. Južni dio se, kažu, spustio za dva metra, dok su kuće na sjeveru ostale gotovo netaknute. Procijene govore da je dubina pukotina veća od prosječne ljudske visine.

Procjena štete na nekoliko desetina hiljada porušenih objekata biće završena za nedelju dana, a obnova će početi za nekoliko mjeseci, tvrdi turski predsjednik. "Ponovo ćemo izgraditi sve kuće i radna mjesta, uništene ili nenaseljene uslijed zemljotresa, i predati ih njihovim pravim vlasnicima", dodao je on.

Više od 105.000 ljudi je povrijeđeno u zemljotresu, a više od 13.000 je i dalje u bolnicama, rekao je Erdogan. U međuvremenu se pojavljuju nove šokantne slike posljedica zemljotresa koji je izazvao haos u gradovima, a na nekim mjestima su se pojavile i jezive pukotine, poput one u selu Gokcedere u provinciji Gazijantep, gdje je bio epicentar.