Svijet

POČELA OBUKA, PAKLENA ZVIJER USKORO NA ISTOČNOM FRONTU! Ukrajina do ljeta dobija 178 LEOPARDA od kojih strepi Rusija!

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Ukrajinske snage započele su obuku na njemačkim tenkovima "Leopard 2" u Poljskoj.

Izvor: Youtube/World of Tanks - Official Channel

Ukrajinske snage započele su obuku na tenkovima "Leopard 2" u Poljskoj. Snimak se pojavio na Tviteru na profilu ukrajinskog Ministarstva odbrane. Ukrajinske vojnike u Poljskoj obučavaju instruktori iz Poljske, Norveške i Kanade.

"Ne samo da prikupljamo tenkove za Ukrajinu, već sprovodimo i obuku kako bi ukrajinski vojnici bili spremni i sposobni da se suprotstave ruskom napadu", rekao je predsjednik Poljske Andžej Duda koji je posjetio vježbe.

Njemački savjet bezbjednosti odobrio je isporuku 178 tenkova starije verzije “Leopard I” Ukrajini. U toj donaciji učestvovaće još Danska i Holandija, prenio je “Blumberg”. Prema nezvaničnim informacijama, jedan dio tenkova stiže u Ukrajinu do ljeta, a drugi dio početkom 2024. godine, piše britanski “Rojters”. Njemačka je već ranije donijela odluku o donaciji tenkova “Leopard I”. Njemačka je trpjela veliki međunarodni pritisak zbog te namjere, ali sada je sve završeno i priprema se slanje najveće vojne pomoći Ukrajini do sada.

Pogledajte njemački tenk “Leopard I”

Kakav je tenk “Leopard I”?

“Leopard I” dizajniran je i proizveden u Zapadnoj Njemačkoj. Prvi put je upotrijebljen 1995. godine i to je prvi tenk koji je napravljen u Njemačkoj od kraja Drugog svjetskog rata. Ovaj tenk ima teško naoružanje i oklop, kupola mu je napravljena iz jednog dijela.

Motor se nalazi pozadi dok je posada naprijed u prednjem dijelu tenka. Debljina oklopa iznosi 70mm, dok je oklop najtanji na gornjoj površini trupa gdje je debeo oko 10mm. Glavno oružje “Leoparda” je britanski L7 top kalibra 105mm. U sporedno naoružanje spadaju dva mitraljeza 7,62mm, od kojih je jedan koaksijalan sa topom. U kasnijim verzijama tenka, koaksijalan mitraljez je zamijenjen optičkim nišanom.