Svijet

DA LI ĆE ERDOGAN PASTI ZBOG ZEMLJOTRESA? "VLAST PRETVORILA KUĆE U GROBOVE I UZELA PARE": Ovo će biti ključno pitanje

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Nakon razornog zemljotresa u Turskoj u kome je porušeno više od 6.500 zgrada, postavlja se pitanje kako je vlast dozvolila da se grade nebezbedne zgrade.

Izvor: Profimedia

Predsednik Redžep Tajip Erdogan je pod sve većim kritikama zbog široko rasprostranjenog programa amnestije u 2018. kojim su milioni zgrada širom Turske oslobođeni strukturalnih defekata i loših građevinskih praksi izloženih u prošlonedeljnom zemljotresu, piše Fajnenšel tajms.

Erdoganova vlada je u roku od godinu i po dana odobrila 7,4 miliona takvih zahteva, legalizujući objekte čija je izgradnja prekršila niz osnovnih pravila o licenciranju, projektovanju i bezbednosti. Planom amnestije prikupljeno je oko 24 milijarde turskih lira kroz naknade za registraciju zgrada, što je u to vreme iznosilo oko 4,2 milijarde dolara, saopštilo je ministarstvo životne sredine.

Stručnjaci za urbanističko planiranje rekli su da je plan amnestije, zamišljen kao mera kojom se dobijaju glasovi, gurnuta uoči predsedničkih izbora 2018. na kojima je Erdogan pobedio, bio daleko širi po obimu od mnogih ranijih turskih amnestija i prkosio je upozorenjima da bi mogao ozbiljno da ugrozi otpor zgrada prema zemljotresi.

Duigu Cihanger Ribeiro, profesor na Bliskoistočnom tehničkom univerzitetu u Ankari i član odbora Turske komore urbanista, rekao je da se "veliki obim amnestije“ odnosi na „skoro sve što se može izgraditi nelegalno“. Nakon katastrofe 6. februara, Kemal Kiličdaroglu , lider opozicione CHP partije, rekao je da je vlada amnestijom pretvorila "kuće u grobove“ i da je povrh toga "uzela novac za to“.

Zemljotres - veliko političko pitanje

Kritičari ističu da je razorni zemljotres postao glavno političko pitanje za Erdogana samo tri meseca pre opštih izbora. Već se suočio sa negodovanjem javnosti zbog prvobitnog odgovora njegove vlade na zemljotres, za koji su kritičari rekli da je bio suviše spor i neorganizovan.

Zemljotres, najgora prirodna katastrofa koja je pogodila zemlju od 1939. godine, ubio je više od 31.000 ljudi u Turskoj i 3.580 u susednoj Siriji i srušio hiljade zgrada. Građevinski inženjeri i stručnjaci za zemljotrese rekli su da je devastacija bila tako strašna zbog neadekvatnih građevinskih standarda u područjima podložnim zemljotresima.

Izvor: Profimedia/AFP

Erdoganove amnestije 2018. bile su neke od najvećih u nizu sličnih populističkih mera pokrenutih od 1940-ih, često uoči izbora, rekao je Ribeiro. Kumulativni efekat je bio da su građevinari unapred počeli da očekuju da će "bespravna gradnja biti legalizovana", dodala je ona.

Bugra Gokce, urbanista i zamenik generalnog sekretara u istanbulskoj opštini koju kontroliše opozicija, rekao je: "Prošla je do jedne amnestije i građani su imali osećaj da će država oprostiti prekršaje, što je podstaklo ljude da sve više grade nelegalno. Poruka je bila: Poštovanje pravila je glupo.'