Svijet

OBJAVLJEN VIDEO, EVO KAKO JE TEKAO ZEMLJOTRES U TURSKOJ! Kuglice se samo pojavljuju, od zelenih do crvenih (VIDEO)

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Oko 6.500 zgrada u Turskoj se srušilo, a mnoge su oštećene u zoni zemljotresa.

Seizmološka služba
Izvor: youtube/seizmoloska sluzba

Dana 6. februara 2023. godine u 01:17:35, područje južne Turske u blizini granice sa Sirijom pogođeno je potresom magnitude 7.8. Devet sati kasnije, u 10:24:49, dogodio se drugi potres magnitude 7.5.

Prvi potres magnitude 7.8 dogodio se na jugozapadu Istočnog Anatolijskog raseda, dok se drugi potres magnitude 7.5 dogodio 95 km severozapadno od lokacije prvog potresa. Potres se osetio u Turskoj, Siriji, Libanu i Kipru, i izazvao je katastrofalne posledice u graničnom području južne Turske i Sirije.

Prema podacima SZO poznato je do sada da je život izgubilo više od 35.000 ljudi, a povređeno ih je više od 80.000. Broj pogođenih potresima narastao je na 26 miliona.

Danas je osmi dan zaredom da se nastavljaju očajničke akcije spasavanja. Nada da će se naći još preživelih je sve manja. Vlasti kažu da se oko 6.500 zgrada u Turskoj srušilo i da su mnoge oštećene u zoni zemljotresa, koji pogađa oko 13 miliona ljudi.

Seizmološka služba Hrvatske objavila je kratak seizmološki pregled zemljotresa u Turskoj i video snimak toka zemljotresa:

Seizmološka služba
Izvor: Youtube/Seizmološka služba