Svijet

ZGRADE KAO LEGO KOCKICE - "PA OVO NEMA TEMELJ!" LJUDI U TURSKOJ NE VJERUJU ŠTA VIDE, OBJEKAT SE NIJE SRUŠIO, ALI...

Autor Miloš Miranović Izvor mondo.rs

Zgrada posle zemljotresa u Turskoj je ostala netaknuta, prozori su tu, nema pukotina, samo više ne stoji u mjestu, nego nakrivo.

Izvor: Youtube/Sabah/Screenshot

Iz turskog grada Kahramanmaraša stiže se novi snimak, koji je skoro sravnjen sa zemljom nakon razornih zemljotresa koji su u ponedeljak pogodili zemlju.

Na snimku koji je objavio turski medij Sabah čuju se dvojica muškaraca kako u nevjerici pokazuju na zgradu koja je nagnuta unazad. Riječ je o petospratnoj stambenoj zgradi koja, iako nije srušena, više nije upotrebljiva za stanovanje. "Ne mogu da vjerujem, pogledajte ovo. Nema temelj", kaže jedan od muškaraca dok pokazuje na zgradu.

Muškarci na snimku komentarišu i to da se zgrada nije srušila i da nema ni jedne pukotine, niti razbijenog prozora. Sagovornici 'Sabaha' ističu da je riječ o načinu gradnje u kome je temelj zapravo armirano-betonska ploča, ali kažu da je sve urađeno površno, zbog čega se objekat nagnuo. 

Član građevinskog fakulteta Univerziteta Arel Sinan Cansız rekao je da je potrebno "poboljšanje temelja". "Proučavanje tla zgrade je urađeno i potrebno je ojačati temelje. Ako se to ne uradi, može doći do urušavanja tla", upozorio je Cansiz, piše turski medij Sabah.

Turska zgrada
Izvor: Youtube/Sabah