Svijet

PUTIN UMIJEŠAN U MRAČNU TRAGEDIJU AVIJACIJE?! RAKETA OBORILA BOING, POGINULO BLIZU 300 LJUDI - SKANDAL TRESE RUSIJU!

Autor Miloš Miranović Izvor mondo.rs

Prema tvrdnjama međunarodnih istražitelja, postoji mogućnost da je Putin umiješan u pad malezijskog aviona 2014. godine.

Izvor: Profimedia

Međunarodni istražitelji su danas poručili da su otkrili “snažne indicije” da je predsjednik Rusije Vladimir Putin odobrio upotrebu u Ukrajini ruskog raketnog sistema kojim je 2014. godine iznad te zemlje oboren putnički avion kompanije Malezija Erlajns, ali da ta saznanja nisu dovoljna za progon novih osumnjičenih.

Dokazi o umiješanosti Putina i drugih ruskih zvaničnika nisu dovoljno ubjedljivi da bi doveli do osuđujuće presude, naveli su istražitelji povodom okončanja istrage.

Malezijski avion je oboren raketnim sistemom “Buk” iznad istočne Ukrajine, na letu od Amsterdama do Kuala Lumpura 17. Jula 2014. godine, pri čemu je poginulo 298 osoba, uključujući 196 holandskih državljana.

Prema riječima istražitelja, postoje snažne indicije da je Putin odlučio o snabdjevanju “Bukom”. Istražitelj Digna van Boceler je na konferenciji za novinare izjavila da je istraga “dostigla granicu”.

Saznanja nisu dovoljna za progon novih osumnjičenih, rekla je Digna fon Boceler.

U novembru je holandski sud proglasio krivim za ubistvo dvojicu bivših ruskih obavještajaca i lidera ruskih separatista sa istoka Ukrajine, zbog učešća u postavljaju raketnog Sistema koriščenog pri obaranju aviona.

Optuženima se sudilo u odsustvu i oni su na slobodi, navodi Rojters.