Svijet

UBIJEN RUS KOJI JE PARADIRAO LOBANJOM BRANIOCA AZOVA: Upucan u glavu u Ukrajini, ruske vlasti istražuju ubistvo

Autor Miloš Miranović Izvor mondo.rs

Ruski neonacista, Igor Mangušev, preminuo u bolnici, nakon što je upucan u glavu.

Izvor: Tweet/Anton Gerashchenko

Igor Mangušev vođa neonacističkog pokreta "Svetlaja Rus“, preminuo je u bolnici, nakon što je upucan u glavu iz neposredne blizine u Ukrajini. Mangušev je postao popularan nakon što je izašao na scenu držeći lobanju branioca Azovstala, a snimak događaja postao je viralan na društvenim mrežama.

Manguševa supruga Tatjana opisala je njegovo ubistvo kao egzekuciju. Ruske vlasti istražuju ovaj slučaj. Drugi ruski nacionalista, Pavel Gubarev, rekao je da svi znaju ko stoji iza ubistva Manguševa.

Komandovao je jedinicom za borbu protiv bespilotnih letelica u okupiranom Lugansku i bio je jedan od osnivača plaćeničke grupe koja se borila protiv ukrajinskih snaga 2014. godine.

Mangušev je tvrdio da Rusija nije u ratu sa ljudima, već sa idejom Ukrajine kao "antiruske države“ i da nije važno koliko je Ukrajinaca stradalo. Zajedno sa drugim vođama neonacističke grupe, osnovao je privatnu plaćeničku grupu Ienot (rakun), koja je postala deo Narodne armije.

Kasnije se saznalo da je kao politički strateg sarađivao sa najozloglašenijim ruskim šefom plaćenika Jevgenijem Prigožinom. Njegovo ubistvo izazvalo je spekulacije o napadu na kontrolni punkt u okupiranom ukrajinskom gradu Kadiivka, na maloj udaljenosti od linije fronta.