Svijet

JA SAM NAREDIO PENTAGONU DA GA OBORI ŠTO PRIJE! Amerika poslala poslednje UPOZORENJE Kini, oglasio se predsjednik Bajden

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Američka vojska je za obaranje balona koristila borbene avione F-22 iz baze vazduhoplovnih snaga u Virdžiniji.

Izvor: Twitter/screenshot/RobSchneider/bennyjohnson

Američka vojska oborila je u subotu navodni kineski špijunski balon iznad Atlantskog okeana, a predsjednik SAD Džozef Bajden istakao je da je misija obaranja bila uspješna, kao i da je Pentagonu naredio da obori letjelicu čim to bude bezbjedno.

Američka vojska oborila je navodni kineski špijunski balon iznad Atlantskog okeana, kod obale Karoline, prenosi CNN. Vojska je, prema riječima zvaničnika, koristila borbene avione F-22 iz baze vazduhoplovnih snaga u Virdžiniji, a ispaljen je projektil AIM-9X, navodi američka televizija.

Ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da su kineske vlasti koristile balon koji su SAD oborile iznad Atlantskog okeana "za nadgledanje strateških lokacija u kontinentalnom dijelu SAD".

Predsjednik Bajden je u srijedu dao ovlašćenje Pentagonu da obori balon za nadzor "čim misija bude mogla da bude izvršena bez nepotrebnog rizika po živote Amerikanaca ispod putanje balona", naveo je Ostin u saopštenju nakon što je vojska u subotu oborila letjelicu. Američki predsjednik je ubrzo nakon rušenja balona dao izjavu za medije i rekao da je misija obaranja bila uspješna i da je ranije naredio Pentagonu da ga sruši s neba čim to bude sigurno.

"Kada sam u srijedu dobio izvještaj o balonu, naredio sam Pentagonu da ga obori što je prije moguće. Odlučili su, da ne bi nanijeli štetu nikome na zemlji, da je najbolje vrijeme za to kada pređe iznad vode. Uspješno su ga srušili i želim da pohvalim naše pilote koji su to učinili", rekao je Bajden novinarima u Marilendu.

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je Kinu da će SAD preduzeti akciju koju smatraju odgovarajućom radi zaštite svojih interesa, prenosi CNN.

Tagovi