Svijet

NAJNIŽA TEMPERATURA U ISTORIJI AMERIKE! PROMRZLINE NASTAJU ZA MANJE OD MINUT: Meteorolozi zanemeli "Ovo je zastrašujuće"

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Temperatura je pala na -42C na planini Vašington.

Izvor: YouTube/Sky News

Temperatura na vrhu planine Vašington u Nju Hempširu pala je u petak na minus -42 stepena, meteorolozi i klimatski naučnici kažu da je to verovatno najniža temperatura zabeležena u istoriji Sjedinjenih Država, pošto severoistok preplavljuje opasno hladan vazduh. Video snimci koje je snimila neprofitna opservatorija pokazuju kako su ekstremna hladnoća i jaki vetrovi od više od 160 km/h od arktičke vazdušne eksplozije zapljusnuli vrh u petak popodne i učinili da planina sa najvišim vrhom na severoistoku izgleda kao druga planeta. U stvari, jeziva scena na vrhu planine Vašington bila je nešto hladnija od proseka na Marsu ove nedelje, prema NASA-i.

Hladnoća vetra na planini Vašington, vrhu od 1.800m poznatom po nestabilnom vremenu, premašila je rekord od - 39 stepeni zabeležen 2004. Opservatorija je prognozirala vetrove od 160 km/h u petak uveče, sa udarima vetra oko 205 km/h. Opservatorija planine Vašington objavila je u petak popodne na Tviteru da je oboren dnevni rekord temperature postavljen 1963. godine i da se "očekuje da će temperature pasti još niže preko noći“. I to se id esilo, pala je na minus -42 prema Nacionalnoj meteorološkoj službi.

Meteorolog Opservatorije Vašington planine Francis Tarasievic rekao je za VMUR TV u Mančesteru, NH, da je rekordna hladnoća od vetra napravila "neverovatan istorijski dan, dan koji izaziva strahopoštovanje i zapravo pomalo zastrašujući trenutak“. Tarasievic je primetio da je jak vetar, koji je opisao kao "izvrnuti udarac“, slomio šarku na vratima na opservatoriji zbog sile koju je na njih vršio nalet vetra. Meteorolog, koji je u subotu molio planinare da se sklone sa staza, upozorio je da bi tako ekstremna hladnoća od vetra rezultirala promrzlinama na izloženoj koži za manje od minut.