Svijet

BIĆE VELIKA NESTAŠICA OVIH PROIZVODA?! RAT U UKRAJINI MNOGO DOPRINIO: Redovno ih kupujemo, a sad spremajte zalihe!

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Zbog situacije u svijetu, rata u Ukrajini i klimatskih nepogoda, može doći do nestašice određenih namirnica koje svakodnevno koristimo.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Sve dok traje sukob u Ukrajini, malo je vjerovatno da će se suncokretovo ulje pomjeriti sa liste ugroženih proizvoda. Širom svijeta i 2023. godine i dalje ima mnogo problema koji utiču na prehrambenu industriju - loše vrijeme, rat u Ukrajini, inflacija... Kada idete u kupovinu, možete pronaći samo dio proizvoda koji su vam potrebni, a za ostatak platite veću cijenu. U vezi sa vremenskim nepogodama, ratom u Ukrajini, bolestima koje pogađaju biljke i slično, portal EatThis.com izdvojio je osam proizvoda čija bi nestašica mogla da bude zabilježena u svijetu ove godine.

1. Govedina 

U 2022. godini stočari i poljoprivrednici su se suočili sa raznim poteškoćama zbog rekordnih vremenskih nepogoda. Što se tiče situacije u SAD, Teksas, najveći proizvođač goveđeg mesa, tokom većeg dijela ljetnjih mjeseci je pogođen ekstremnom sušom. Mnogi rančeri bili su primorani da rasprodaju značajnu količinu svoje stoke ranije nego što se očekivalo.

2. Šampanjac

Potražnja za ovim pićem počela je naglo da raste 2021. godine, što je bio neočekivani preokret nakon oštrog pada prodaje u jeku pandemije 2020. godine. Suša i loše vrijeme tokom prošle godine širom Kalifornije, kao i regiona Šampanj u Francuskoj, dodatno su ostavili proizvođače na malo šampanjca na zalihama. S obzirom na to da je za pripremu mnogih vrsta šampanjca potrebno od 15 mjeseci do četiri godine, moglo bi proći mnogo vremena prije nego što se proizvodnja vrati na pravi put.

3. Zelena salata

Kontinuirani nedostatak zelene salate prvo je pogodio restorane, ali se sada preselio na police prodavnica, povećavajući troškove i gušivši zalihe. U novembru je cijena zelene salate skočila za skoro 20 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Ove probleme sa zelenom salatom izazvala je bolest pod nazivom virus nekrotične mrlje (INSV), koju prenose insekti i često dovodi do smrti zaražene biljke. Bolest se brzo proširila kalifornijskom dolinom Salinas, koja je glavni proizvođač skoro 50 odsto ukupne američke proizvodnje salate, i uništila je više od 80 odsto useva u ovoj oblasti 2022.

4. Konzervirana pića i hrana

Na početku pandemije, kombinacija ljudi koji su panično kupovali konzerviranu hranu i pili više konzerviranih pića kod kuće dovela je do neočekivanog povećanja potražnje za aluminijumom. Određene vrste konzervirane robe, od hrane za kućne ljubimce do piva, sve je teže pronaći i sve su skuplje.

5. Suncokretovo ulje i palmino ulje

Rat u Ukrajini igra veliku ulogu u sve manjoj ponudi ovog kuhinjskog predmeta. Ukrajina je veliki proizvođač sjemena suncokreta i ulja, a 2020. godine je proizvela skoro 50 odsto svjetske ponude. Sve dok traje sukob, malo je vjerovatno da će suncokretovo ulje biti skinuto sa liste ugroženih proizvoda. Indonezija, najveći svjetski proizvođač palminog ulja, donijela je politiku, počevši od 1. januara, koja postavlja stroža ograničenja na izvoz palminog ulja kako bi se održale domaće zalihe. 

6. Hljeb i drugi proizvodi od pšenice

Ukrajina i Rusija zajedno proizvode oko 30 odsto svjetskog izvoza pšenice. Hljeb je prošle godine poskupio za 15,7 odsto. Slijede žitarice i pekarski proizvodi sa skokom od 16,4 odsto, a brašno i druge gotove mješavine brašna zabilježile su nevjerovatan skok od 24,9 odsto.

7. Kukuruz

Sjedinjene Američke Države su najveći svjetski proizvođač kukuruza, a mnoge oblasti su pogodile visoke temperature i jake oluje. Ograničeni izvoz iz drugih zemalja kao što su Brazil i Ukrajina tokom ove vegetacijske sezone nije pomogao problemu. Američko ministarstvo poljoprivrede objavilo je preliminarne prognoze koje pokazuju povećanje zasada kukuruza i pšenice za sezonu 2023/2024. godine. Ako sve bude po planu, proizvodnja kukuruza bi trebalo da se oporavi.

8. Narandže i sok od pomorandže

Kada je uragan Ian protutnjao Floridom u septembru, mnoga stabla su uništena. Bolest koja se zove ozelenjavanje citrusa takođe je mučila usjeve Floride u posljednjih nekoliko godina.