Svijet

OVI TENKOVI GORE KAO SVI OSTALI, SAMO SU VEOMA SKUPI! Moskva pobjesnila, poslali UPOZORENJE Njemačkoj - "Biće uništeni"

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Kremlj upozorava da će borbeni tenkovi, ako budu isporučeni Ukrajini, biti uništeni na bojnom polju.

Izvor: Youtube/Screenshot/Military Update

Posle višenedjeljne rasprave, Njemačka je sada zvanično potvrdila da će Ukrajini isporučiti 14 borbenih tenkova Leopard 2, a takođe će dozvoliti izvoz u treće zemlje. Kremlj upozorava da će borbeni tenkovi, ako budu isporučeni Ukrajini, biti uništeni na bojnom polju.

"Ova odluka prati našu posvećenost da podržimo Ukrajinu najbolje što možemo. Djelujemo u skladu sa bliskom, međunarodnom koordinacijom", rekao je danas njemački kancelar Olaf Šolc potvrđujući da će Leopard 2 biti poslat. Njemački mediji su već prenijeli u utorak uveče da je, posle višenedjeljnog pritiska, njemački kancelar pristao da Kijevu isporuči borbene tenkove Leopard 2.

Njemačka ima za cilj da što prije opremi dva bataljona tenkovima Leopard 2, u prvom koraku Berlin će obezbijediti 14 tenkova. Kako su takođe najavili iz Berlina, obuka ukrajinskih vojnika počeće u najkraćem mogućem roku, a Njemačka će obezbijediti logistiku i municiju. Istovremeno su rekli i da će uskoro izdati dozvole zemljama koje žele da pošalju tenkove u Ukrajinu. Kao proizvođač, Njemačka mora da odobri svaki izvoz tenkova.

"Tehnološki, ovo je neuspješan plan. Ovo je precjenjivanje potencijala koji će ovo dodati ukrajinskoj vojsci. Ovi tenkovi gore kao i svi ostali. Samo su veoma skupi", rekao je danas novinarima portparol Kremlja Dimitrij Peskov.

Kijev, zajedno sa nekoliko zapadnih zemalja, uključujući Poljsku, već duže vrijeme poziva Njemačku da da dozvolu za snabdijevanje tenkova Leopard, koje je nekoliko evropskih zemalja spremno da isporuči Ukrajini. Očekuje se da će SAD ove nedjelje objaviti isporuku tenkova Abrams Ukrajini.